brojač poseta

понедељак, 08. децембар 2008.

VASKRSNUO DR DABIĆ!

Vikom televizija ponovo emituje spot u kojem se pojavljuje dvojnik dr Dragana Dabića, iako je zbog sličnog „projekta" njen vlasnik Vinko Perić kažnjen sa čak 30.000 KM

s

ZDRAVICA ILI PROVOKACIJA... Vinko Perić sa dvojnikom dr Dragana Dabića

Dr Dragan David Dabić, alter-ego nekadašnjeg predsednika RS i haškog optuženika Radovana Karadžića, ponovo je počeo da živi kao TV zvezda i to opet u spotu Vikom televizije iz Gradiške!

slika

Šijaković: Nema razloga za kazne!

Sociolog Ivan Šijaković smatra da vlasnik Vikom televiziji emitovanjem spota sa osobom koja liči na Dragana Dabića želi da proveri stepen umetničkih i medijskih sloboda.

- U javnosti se pojavljuju brojne organizacije koje ne propagiraju toleranciju, pa niko ne mrda prstom da se one zabrane. Ne vidim razloga da se zabrani spot u kojem se pojavljuje neko ko samo liči Dragana Dabića. Očigledno je da Vinko Perić, nakon što su ga CIK i RAK „odrali", želi da ih provocira, ali i da pokaže gledaocima da je istrajan - kaže Šijaković, i dodaje da na kraju krajeva u svemu ima i elemenata lične afirmacije, jer publicitet ne može da škodi.

Vlasnik te TV kuće i predsednik Srpske napredne stranke Vinko Perić odlučio je da ponovo pusti Dabića, odnosno njegovog „dublera", u etar, iako je zbog sličnog „projekta" u vreme kampanje za lokalne izbore skinut sa izborne liste u opštini Gradiška, ali i kažnjen od strane Centralne izborne komisije (CIK) sa 10.000, a od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) sa 20.000 maraka.

- Reč je o promociji novogodišnjeg programa Vikom televizije i spot samim time ima zabavni karakter. Ipak, ne bi me iznenadilo da CIK i RAK ponovo pronađu neke elemente za kažnjavanje. Reč je o zločinačkim organizacijama koje sprovode etnocid nad srpskim narodom i njegovom kulturom - kaže za Press RS Vinko Perić.

Daj da nazdravimo

On objašnjava da se u novom spotu, uz muzičku podlogu, za koju je izabrana pesma Šekija Turkovića „Daj da nazdravimo, maler da razbijemo" pojavljuje dubler Dragana Davida Dabića, koji nazdravlja s njim. Perić je, međutim, ovoga puta bio oprezniji nego u prethodnom spotu, koji ga je i politički i finansijski mnogo koštao. Ovoga puta kadrovi nisu „pokriveni" predratnim i ratnim govorima Radovana Karadžića kao ranije.

Portparol Regulatorne agencije za komunikacije BiH Amela Odobašić nije mogla da kaže ništa o novom spotu Vikom televizije. Ona pojašnjava da spot nije gledala i da ne zna da li je stigao u RAK. O svemu će moći više da kaže, ističe Odobašićeva, kada nadležni u ovoj agenciji pregledaju „sporni materijal".

Vlasnik Vikom televizije Vinko Perić, s druge strane, priznaje da emitovanjem novog spota najavljuje svojevrsni „demokratski rat" sa direktorom CIK-a Suadom Arnautovićem i direktorom RAK-a BiH Kemalom Huseinovićem.

Muk u institucijama RS

- Svoju borbu, nažalost, moram da definišem kao borbu protiv Suada i Kemala. Kaznili su me, iako nisu imali nijednog razloga za to, i sada moram da prodajem stan u Gradiški da bih namirio harač. Žalio sam se na prvu odluku i ako me ponovo kazne, opet ću se žaliti. Teraću pravdu do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, jer sam uveren da je reč o perfidnim metodama etnocida i kulturocida prema srpskom narodu u BiH - kaže Perić.

fakti

n RTV Vikom, čiji je vlasnik mr Vinko Perić, pre i tokom kampanje za oktobarske lokalne izbore emitovala spot u kojem se Perić pojavljuje sa osobom koja liči na Dragana Dabića

n CIK BiH doneo odluku o zabrani učešća na lokalnim izborima predsedniku Srpske napredne stranke Vinku Periću i kaznio ga sa 10.000 KM

n Regulatorna agencija za komunikacije BiH zbog emitovanja spota kaznila Perića sa 20.000 KM

U međuvremenu, vlasnik Vikom televizije, razočaran činjenicom da niti jedna institucija RS nije ustala u njegovu odbranu, žalio se i Ministarstvu prosvete RS. Odgovor koji je dobio, kaže Perić, nije zadovoljavajući.

- Ministarstvo prosvete se zalaže za unapređenje kulturnog razvoja RS, vodeći računa o kulturnim potrebama svih naroda. Ministarstvo smatra veoma važnim pitanje medijskih sloboda, ali napominje da je emitovanje konkretnog spota na Vikom televiziji u nadležnosti CIK-a i RAK-a - navedeno je u odgovoru, koji Perić ocenjuje kao „šuplju priču".

- Tvrdim da je napad na mene bio nastavak satanizovanja srpskog naroda i njegove kulture i uvod u napade na premijera RS Milorada Dodika. Zbog toga neka institucija RS mora da se pozabavi ovim slučajem - kaže Vinko Perić.

Нема коментара: