brojač poseta

понедељак, 29. децембар 2008.

USTAŠTVO SE UKORENILO U HRVATSKOJ

Direktor Margelovog instituta iz Zagreba Alen Budaj u intervjuu datom agenciji Srna kaže da se ustaštvo u Hrvatskoj ukorenilo u mnogim segmetnima društva od 1990. do danas

slika

Kritičar... Alen Budaj

On smatra da je zločinački režim rehabilitovan do te mere da se domobranska vojska NDH proglašava hrvatskom vojskom, a preživeli pripadnici tih vojnih formacija dobijaju penzije.

Budaj kaže da je ustaštvu u Hrvatskoj pomogla i Rimokatolička crkva, koja je bila čvrst oslonac ustaškom režimu u Drugom svetskom ratu, a da je posle toga gajila uspomenu na propalu NDH.

- Rimokatolička crkva koja odobrava sahranu upravnika ustaškog logora Jasenovac Dinka Šakića u ustaškoj uniformi na odru sa propratnim proustaškim govorom patera Vjekoslava Lasića dovoljno govori u prilog tome da se nikada nije odrekla svoje zločinačke prošlosti iz Drugog svetskog rata i nedvosmisleno osudila zločince iz svojih redova - naveo Budaj.

On dodaje da se smanjenjem broja ubijenih Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i Donjoj Gradini odgovornost za zločin skida sa ustaša, a ne sa hrvatskog naroda. Budaj ističe da ga zabrinjava bežanje od službenih procena Zemaljske komisije za istraživanje okupatora i njihovih pomagača Narodne Republike Hrvatske, koja je u toj zemlji stavljena ad akta.

Parastos za zločinca Antu Pavelića

Povodom 49 godina od smrti ustaškog zločinca Anta Pavelića, u zagrebačkoj katoličkoj crkvi Srca Isusova sinoć je održan parastos, kojem je prisustvovalo stotinak ljudi. Pavelić je četiri godine bio na čelu NDH, čiji je režim vršio genocid nad stotinama hiljada Srba, Jevreja, Roma, ali i antifašistički nastrojenim Hrvatima. Na kraju Drugog svetskog rata, uz pomoć Vatikana, pobegao je iz Zagreba u Španiju. Umro je 28. decembra 1959. u nemačkoj bolnici u Madridu. Nikad mu nije suđeno za ratne zločine.

- Procenom hrvatske komisije iz 1946. od 600.000 ubijenih podvaljuje se današnjoj javnosti u Hrvatskoj kao velikosrpska laž da bi se Hrvati prikazali genocidnim i na taj način smanjile brojke žrtava, kojih je bilo oko 700.000. Međutim, brojem od 600.000 ubijenih baratalo se i na suđenju nacistima u Ninrbergu - napominje Budaj, i dodaje da predsednik Hrvatske nije iskoristio sve zakonske i ustavne mogućnosti da suzbije pojave neoustaštva.

Prema Budajevim rečima, danas je pevač Marko Perković Tompson kamen spoticanja uglavnom između Hrvata i srpske manjine, a potom i jevrejske. On dodaje da grad Zagreb finansira Tompsonove koncerte i omogućava najbolji smeštaj u penzionerskom domu upravniku ustaškog logora smrti „Stara Gradiška" Nadi Šakić.

- Činjenica je da je OEBS prozvao Tompsona za rasizam, da mu se u Evropi zabranjuju koncerti, ali da se Perković nikada nije ogradio od svoje ustašoidne politike niti osudio te postupke. Takvom „umetniku" treba trajno zabraniti nastupanje sve dok ne promeni repertoar, a publiku u „odžačarskim odelima" zameniti normalno obučenom publikom - zaključuje Budaj.

Нема коментара: