brojač poseta

субота, 27. децембар 2008.

Uhapšeni pred istražnim sudijom

Beograd -- Devet od deset osoba uhapšenih u Preševu, zbog sumnje da su počinili ratni zločin 1999, danas bi trebalo da bude izvedeno pred istražnog sudiju u Beogradu.

Dovođenje osumnjičenih u Specijalni sud u Beogradu (Beta)
Dovođenje osumnjičenih u Specijalni sud u Beogradu (Beta)
Jedan od njih zadržan je u pritvoru u Polcijskoj upravi Vranje. Uhapšeni se sumnjiče da su kao pripadnici OVK, na području Gnjilana kidnapovali 159 i na monstruozan način mučili i ubili namjanje 51 civila srpske nacionalnosti.

Akciju hapšenja je juče rano ujutro sprovela Žandarmerija po nalogu tužilaštva za ratne zločine, uz logističku podršku Bezbednosno-informativne agencije.

Iako je ministar policije Ivica Dačić izjavio da je akcija protekla bez problema, kao i da je zabeležena kamerama, u Preševu tvrde da je žandarmerija upotrebila prekomernu silu.

Ipak, situacija u Preševu se smirila ubrzo posle akcije žandarmerije.

Tužilaštvo za ratne zločine istragu o ovom slučaju vodi već duže vreme. Zločin u Gnjilanu dogodio se po dolasku Kfora, a osumnjičeni su bili pripadnici takozvane "gnjilanske grupe", koja je imala zadatak da to područje očisti od preostalih Srba.

Tokom zločina u Gnjilanu veliki broj žena je silovan. Nekoliko žrtava stradalo je tako što su pripadnici "gnjilanske grupe" proveravali kroz koliko tela može da prođe jedan metak.

Sva tela su komadali i raznosili na različita mesta kako ih ne bi pronašli. U akciji nisu uhapšene vođe grupe jer oni danas žive u Gnjilanu i nisu dostupni srpskim organima.

Dačić: Hapšenja nose bezbednosni rizik

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da hapšenja u Preševu nose izvestan bezbednosni rizik jer je moguće očekivati "određenu reakciju onih koji su takođe pogođeni akcijom, a koji su učestvovali u ratnim zločinima protiv Srba".

Dačić je novinarima u centru Protivterorističke jedinice policije rekao da jučerašnja akcija nije uperena protiv albanskog stanovništva i da kao ministar unutrašnjih poslova garantuje bezbednost građanima Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Ministar je rekao da borba protiv kriminala i onih koji su činili ratne zločine ne poznaje nacionalne razlike i da je policija postupala po nalogu Tužilaštva za ratne zločine.

"Mi smo postupili po nalogu Tužilaštva, isto kao što smo procesuirali jedan broj Srba koji su bili na značajnim funkcijama i u policiji zbog zločina protiv Albanaca", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, svako pogoršanje situacije ne ide u prilog potrebi da Albanci budu sastavni deo društva u Srbiji.

Dačić je kazao da je država spremna da sarađuje sa Albancima na jugu Srbije.

Ministar je pozvao na mir, jer policija u jučerašnjoj akciji nije upotrebila silu i nije bilo incidenata. Dodao je da je akcija bila od velikog državnog značaja.

"Država Srbija, naravno, učestvuje u istraživanju ratnih zločina na prostoru prethodne Jugoslavije. Mislimo da ceo svet treba da zna kakvi su se zločini činili protiv naroda bivše Jugoslavije, a pogotovu na teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Dačić.

Нема коментара: