brojač poseta

субота, 13. децембар 2008.

Uhapšen jedan od bosova "Zalivskog" narko kartela

Meksička federalna policija uhapsila je pripadnika "Zalivskog" narko-kartela Haimea Gonsalesa, jednog od najtraženijih kriminalaca u državi.

Gonsales zvani "Čekić", optužen prošle godine u SAD za šverc heroina, uhapšen je u petak u gradu Rejnosi, u blizini američkog mesta MekAlen u Teksasu, preneo je Rojters.
Njegovi kompanjoni su pokušali da ga oslobode i usledila je žestoka razmena vatre kada ga je policija vozila na aerodrom u Rejnosi, odakle je nakon toga prebačen u Sijudad Meksiko.
Gonsales je pripadnik oružanog krila Zalivskog kartela poznatog kao "Setas" i veruje se da je najbliži saradnik vođe te bande Eriberta Laskana.
Njihov narko-kartel aktivan je na istoku Meksika, a povezan je sa kolumbijskim narko bandama čiju drogu kupuje u Gvatemali a onda prebacuje u Meksiko i američku državu Teksas.
Meksički predsednik Felipe Kalderon poslao je oko 40.000 policijaca širom zemlje da se bore protiv narko bandi, otkako je došao na vlast 2006. godine, međutim nije suzbijeno nasilje vezano za kontrolu nad ilegalnim tržištem narkotika.
U okršajima rivalskih bandi i policije ove godine poginulo je više od 4.000 ljudi.
Prošlog meseca, u Meksiku je uhapšen vođa kartela iz Tihuane, Eduardo Areljano Feliks, u SAD jedan od najtraženijih međunarodnih švercera droge.
Hapšenje "Čekića", najverovatnije neće mnogo oslabiti "Zalivski kartel", ali bi moglo da omogući dobijanje ključnih podataka o toj moćnoj bandi, poznatoj po brutalnosti njenih pripadnika prema rivalskim grupama.

Нема коментара: