brojač poseta

петак, 12. децембар 2008.

Uhapšen bivši predsednik "Nasdaka" zbog 50 milijardi

Bivši predsednik njujorške elektronske berze "Nasdak" (Nasdaq) Bernard Medof uhapšen je pod sumnjom da je svoje berzanske klijente oštetio za oko 50 milijardi dolara, objavile su danas svetske novinske agencije.

Medof (70), koji je bio jedan od najuglednijih brokera na Volstritu, vodio je za svoje berzanske klijente takozanu Ponzi šemu, finansijski pandan piramidalnoj štednji, u kojoj je, tokom dužeg vremenskog perioda, izgubljeno rekordnih oko 50 milijardi dolara, saopštilo je američko ministarstvo pravde.
Skandal je izbio u javnost pošto su agenti FBI pretražili Medofov stan, a on sam, prema pisanju agencije Blumberg, priznao istražnim organima da je učinio krivično delo koje mu se stavlja na teret. Izvor upoznat sa istragom je za CNN izjavio da se Medof već pojavio pred sudom i da mu je određena kaucija od 10 miliona dolara, koja je plaćena, tako da je on pušten da se brani sa slobode.

Medof se, kako navode agencije, bavio konsultantskim uslugama nezavisno od svoje brokerske kuće "Bernar L. Medof investment sekjuritis", koju je osnovao još 1960. godine i koja je imala klijente iz celog sveta. Prema navodima krivične prijave, dvoje zaposlenih u Medofovoj brokerskoj kući su istražnim organima rekli da je njihov šef vodio konsultantski posao iz posebne kancelarije, a da je finansijske podatke i dokumentaciju čuvao "pod ključem".
U prijavi se navodi i da se u dokumentu, koji je Medof ranije ove godine predao Komisiji za hartije od vrednosti i berzu, navodi da je on u konsultantskom poslu imao između 11 i 25 klijenata, za koje je na berzi trgovao imovinom u vrednosti od oko 17,1 milijardu dolara. On je, međutim, kasnije priznao da je sva ta trgovina predstavljala prevaru, jer se, u stvari, radilo o finansijskoj piramidi, pri čemu je u tom "poslu" izgubljeno oko 50 milijardi dolara.

Ukoliko Medof bude proglašen krivim, prema američkim zakonima, može biti osuđen na zatvor u trajanju od 20 godina i novčanu kaznu od pet miliona dolara.

Нема коментара: