brojač poseta

понедељак, 29. децембар 2008.

UBIJAJU SE ZBOG 15.000 EVRA!

Strahinja Rašeta (23) poginuo kada je pokušao da postavi bombu pod džip prijatelja Milana Mitića, kome je dugovao 15.000 evra

s1

Opomena... Rašeta nameravao samo da ošteti Mitićev džip

Strahinja Rašeta (23), jedan od najtraženijih kriminalaca u Srbiji i regionu, poginuo je dok je postavljao eksploziv pod džip svog prijatelja Milana Mitića (48) iz Subotice! Rašeta, koji je imao lažna dokumenta, pokušao je u subotu uveče na Banovom brdu da ubije Mitića, kome je dugovao 15.000 evra! Rašeta je preminuo juče ujutru u Urgentnom centru.

Kako Press saznaje, Strahinja Rašeta i Milan Mitić, koji su dugogodišnji prijatelji bili su u subotu ceo dan zajedno.

slika

Raznela ga bomba... Rašeta

Imao lažna dokumenta

- Mitić je došao iz Subotice na sastanak sa Rašetom. Proveli su gotovo ceo dan zajedno, a Mitić je uveče otišao kod svoje devojke u Trebevićku ulicu na Banovom brdu, u blizini stanice Brigade policije. Rašeta je krenuo za njim. Kada je Mitić izašao iz džipa „mercedes ML" posle dvadesetak minuta, Rašeta je pokušao da podmetne kilogram i po eksploziva pod džip. Prilikom postavljanja tzv. toplotne bombe, ona je eksplodirala, a Rašeta je zadobio teške povrede. On je prebačen u Urgentni centar - kaže za Press izvor blizak istrazi.

Kod njega su pronađena dokumenta na ime izvesnog Igora Stojkovića (28), ali su policajci u Urgentnom centru brzo prepoznali Rašetu.

- Odmah je pozvana i njegova devojka da ga identifikuje. Lice mu je bilo teško prepoznatljivo, ali se videla tetovaža Draže Mihailovića, koji je imao na levoj strani grudi. Urađene su i ostale analize i tako je nesumnjivo potvrđeno da je to Rašeta - navodi naš sagovornik.

Motiv podmetanja eksploziva pod Mitićev automobil je najverovatnije novčani dug. Naime, Rašeta je Mitiću dugovao oko 15.000 evra.

- Oni su se već neko vreme često svađali zbog tih para. Mitić je insistirao da mu vrati novac i bio je ljut, dok je Rašeta smatrao da mu nije dužan. S obzirom na njihovu dugogodišnju „saradnju", Rašeta najverovatnije nije nameravao da ubije Mitića nego da mu napravi štetu na automobilu i da ga zaplaši - navodi naš sagovornik.

Policija pretpostavlja da su se Mitić i Rašeta posvađali oko novca. Međutim, prema drugoj verziji, sukobili su se oko devojke, izvesne Ane.

- Navodno su Rašeta i Mitić bili zaljubljeni u istu devojku, pa je Rašeta zbog ljubomore postavio bombu. Ipak, do sukoba je najverovatnije došlo oko podele para iz nekih njihovih poslova - kaže naš sagovornik. Kako Press saznaje, policija traga za dvojicom mladića koji su došli sa Rašetom.

- Oni su posle eksplozije otišli Rašetinim džipom - kaže naš izvor.

Greškom na slobodi!

Strahinja Rašeta je poslednji put privukao pažnju medija 7. novembra, kada je umesto odlaska u zatvor pušten na slobodu! Rašeta je tog dana u sudu u Šapcu osuđen na četiri i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva Đorđa Ždrala 2006. u Sarajevu. Predmet je pravosuđe RS ustupilo kolegama u Srbiji, na osnovu čega mu je suđeno u Šapcu. Njemu je posle presude ukinut pritvor, ali je poslat u novosadski zatvor na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora zbog razbojništva.

s2

Uviđaj... Delovi džipa leteli desetine metara okolo

Međutim, Rašeta je odmah pušten na slobodu jer su u Okružnom zatvoru u Novom Sadu odbili da ga prime na izdržavanje kazne! Pripadnik službe obezbeđenja odbio je da ga primi, smatrajući da ne postoji zakonski osnov za to. On je obavestio i načelnicu pravne službe o ovom slučaju, ali njena procena bila je da nema pravne osnove za njegovo zadržavanje u zatvoru i pored obaveštenja iz suda u Rumi da postoji naredba za hapšenje, s obzirom na to da je Rašeta u bekstvu! Zbog ove skandalozne odluke smenjen je upravnik novosadskog Okružnog zatvora Dragan Jakšić, a načelnica pravne službe Gordana Mitrović i stražar Željko Rajak su suspendovani! Rašeta je trebalo 10. decembra da ode u zatvor, ali nije otišao!

Ministar policije Ivica Dačić ogorčen je zbog propusta u novosadskom zatvoru.

- Odveli smo ga na izdržavanje kazne u Novi Sad i predali zatvorskim službenicima, a oni su ga pustili - rekao je Dačić.

Ministar je pozvao sve državne organe na odgovoran odnos.

- Ne može policija nekoga da privede i uhapsi, a da ga pripadnici drugih državnih organa puste na slobodu i da se posle toga sve prelama preko leđa građana - rekao je Dačić.

Advokat: Rašeta je ubijen!

Ivan Bajazit, advokat Strahinje Rašete, kaže da je, prema njegovom mišljenju, Rašeta ubijen, jer nema nikakve logike u tom zvaničnom saopštenju policije.

- To je tačno kao što je tačna i priča koja je zvanično servirana javnosti da su se dvojica gardista međusobno poubijala. Mitić i Rašeta su u beloj knjizi MUP-a Srbije označeni kao članovi iste kriminalne grupe. Osim toga, iz zvaničnog saopštenja Strahinju sumnjiče za niz profesionalnih ubistava, pa je potpuno nelogično da jedan takav „ubica" strada od eksploziva koji je lično podmetnuo, i to ispred kapije policije - zaključuje Bajazit.

Prema policijskim podacima, Strahinja Rašeta i Milan Mitić su članovi kriminalne grupe Darka Eleza iz Istočnog Sarajeva, koja je u sukobu sa suparničkom ekipom Đorđa Ždrala. Prema podacima bosanske policije, oni se sumnjiče da su u sačekuši ubili Borisa Govedaricu 24. avgusta 2007. godine.

- Rašeta i Mitić su učestvovali i u jednom od najčuvenijih pljački kada su prerušeni u popove na Božić ušli u Rajfajzen banku obučeni u mantije, pa uz pozdrav: „Hristos se rodi, ovo je pljačka" izvršili pljačku. Rašeta nije zvanično optužen za učešće, dok je Mitić kasnije osuđen na uslovnu kaznu samo zbog falsifikovanja - kaže naš sagovornik.

U policijskim spisima Rašeta je označen i kao plaćeni ubica. Njegovo ime dovodi se u vezu sa likvidacijama vođe „bežanijskog klana" Gorana Mijatovića Mite, bivšeg načelnika policije u Loznici Vojislava Jekića, svedoka na suđenju optuženima za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana. Rašeta se sumnjiči i da je učestvovao i u spektakularnoj pljački pošte u Splitu 15. marta ove godine kada je ukradeno oko dva miliona evra. Hrvatska policija je tada uhapsila 15 osoba, a Rašeta je pobegao u Srbiju.

Нема коментара: