brojač poseta

четвртак, 18. децембар 2008.

U GRČKOJ RANJEN TINEJDŽER

Zbog ranjavanja šesnaestogodišnjaka vazdušnom puškom juče u Atini izbili novi sukobi između demonstranata i policije

s1

Ranjavanje jednog šesnaestogodišnjaka u noći između srede i četvrtka, bio je povod za eskalaciju nasilja juče u Atini. Demonstranati, koji već danima protestuju zbog ubistva Aleksandrosa Grigoropulosa (15) sukobili su se sa policijom na ulicama glavnog grada Grčke.

Naime, šesnaestogodišnji sin jednog grčkog profesora ranjen je u Atini iz vazdušne puške, nakon čega mu je operisana šaka. On je razgovarao s prijateljima na Trgu Etnikis Antistaseos u Peristeriju, zapadnom predgrađu Atine, kada je iznenada osetio da ga peče dlan desne ruke. Istraga o tom incidentu je u toku, ali još nije utvrđeno ko je ispalio hitac.

Podstaknuta najnovijim događajem, grupa demonstranata, uglavnom studenata, napala je juče policiju ispred grčkog parlamenta u Atini, bacajući na njih Molotovljeve koktele. S druge strane, snage reda pokušale su da smire nerede suzavcima i vodenim topovima.

s2

Haos... Policija pokušala da umiri demonstrante suzavcima i šmrkovima

Na protestu, koji je počeo na Trgu Omonija, prisustvovalo je oko 10.000 ljudi.

EU zabrinuta

Analitičari ocenjuju da su protesti zbog ubistva dečaka proteklih nedelja dobili zamah zbog raširenog nezadovoljstva građana političkim skandalima, visokom nezaposlenošću među mladima, niskim platama i posledicama globalne recesije.

Budući da su demonstracije u Grčkoj već podstakle proteste solidarnosti od Moskve, preko Londona i Berlina, do Madrida, evropski političari, uključujući francuskog predsednika Nikolu Sarkozija, zabrinuti su da bi neredi mogli da se prošire, s obzirom na pad ekonomskog rasta i porast nezaposlenosti u mnogim zemljama.

Koordinaciono telo protesta učenika srednje škole u Atini (SASA), koje je organizovalo demonstracije, osudilo je novi napad na mladića. U njihovom saopštenju istaknuto je da je to direktan napad na pokret učenika i njihova izabrana tela i da će zbog toga uslediti organizovan odgovor učenika i narodnih pokreta.

S druge strane, učenici, studenti i prosvetni radnici okupljeni ispred Akropolja založili su se za prekid nastave da bi protesti bili što masovniji.

U međuvremenu, Uprava federacije grčkih prosvetnih radnika osudila je novi napad na sina njihovog kolege Kostasa Paplomatasa i uputila podršku njegovoj porodici. Oni su istakli da su neophodni masovna borba i buđenje naroda, navodeći da prosvetni radnici moraju da učestvuju u toj borbi.

Od početka protesta u Grčkoj, od 6. decembra, oko 70 ljudi je povređeno, a oko 400 demonstranata privedeno. Ujedno su stotine banaka i radnji demolirane tokom nereda.

Нема коментара: