brojač poseta

понедељак, 08. децембар 2008.

STRUJU PRIKLJUČUJU NA CRNO!!!

Građani plaćaju radnicima EDB-a da im nelegalno priključuju struju. U JP „Elektrodistribucija Beograd" potvrđuju da pojedini zaposleni rade „na divlje", pa im prete otkazima

s

Bezobrazluk... Jedni seku, drugi priključuju

Nekolicina radnika JP „Elektrodistribucija Beograd" direktno ugrožava rad elektro mreže u prestonici i zarađuje tako što nelegalno priključuje struju domaćinstvima u divljim naseljima! Posle radnog vremena, oni na svoju ruku omogućavaju pojedincima krađu struje. Nadležni u Skupštini grada najavljuju da će pojačati kontrole i češće obilaziti najkritičnije delove grada, a monter kojeg uhvate „na delu" odmah ostaje bez posla.

Čelnici „Distribucije" potvrdili su za Press da postoji određeni broj radnika koji van radnog vremena priključuju nelegalne korisnike na gradsku elektro-mrežu. Direktor ovog preduzeća Stevan Milićević kaže da uprava uručuje otkaz svakom radniku koji prekrši zakon.

Rade na svoju ruku

- Monteri EDB-a rade težak i opasan posao, u svim vremenskim uslovima. Ne želim da se njihov rad omalovažava. Međutim, znamo da nekoliko zaposlenih radi na svoju ruku i na divlje priključuje građane. A to ne tolerišemo - navodi Milićević.

Brže do dozvole

Postupak dobijanja dozvola za izgradnju trafo-stanica uskoro će biti ubrzan. Prema rečima člana Gradskog veća Miroslava Čučkovića, grad će omogućiti EDB-u da lakše dođe do dokumentacije za gradnju.

- Tako će naselja kao što su Ledine brže dobiti planiranu trafo-stanicu, što će rasteretiti strujnu mrežu u ostalim delovima grada - objasnio je Čučković.

On dodaje da je u takvim slučajevima veliki problem što niko od građana koji su dobili struju ne želi da svedoči protiv radnika.

- Najčešće nas zaposleni tuže zbog otkaza, pa proces stoji jer nemamo svedoke - kaže Milićević.

Prema njegovim rečima, većina građana koji plate da ih neko nelegalno priključi ne shvata da njihov problem nije rešen kada dobiju struju.

- Prvi sledeći put kada naiđe naša kontrola ona isključi takva domaćinstva, pa se građani opet vraćaju na početak. Savetujem im da dođu kod nas, dobiće sve informacije i biće im objašnjeno na koji način mogu da dobiju priključak - naglašava direktor EDB-a.

I nadležni u gradu aktivno se uključuju u rešavanje ovog problema. Član Gradskog veća Miroslav Čučković objašnjava da je gradska uprava tek skoro došla do saznanja da radnici EDB-a priključuju građane bez zvaničnih naloga.

fakti

n Gradsku elektro-mrežu čini 6.000 trafo-stanica različitog napona

n Struju do domaćinstava sprovodi 10.000 kilometara kablovske i nadzemne mreže

n Prosečna starost kablova u prestonici je veća od 40 godina

- Stvarno je nedopustivo da se tako nešto radi. Grad ulaže ogroman novac u energetiku, a sve investicije budu anulirane zato što neko radi mimo zakona - rekao je Čučković.

Privremeni priključci

On je dodao da će do formiranja komunalne policije biti pojačan nadzor u divljim naseljima, ali i da će grad pokušati da pronađe privremeno rešenje za takva domaćinstva.

U obodnim naseljima grada, Altini, Ledinama i Miljakovačkim šumama veliki broj kuća izgrađen je bez dozvole, a takva domaćinstva su najčešće priključena na strujnu mrežu direktno preko bandere.

- Osnovni problem je što objekti u tim naseljima nemaju građevinske dozvole i nisu legalizovani. Zbog toga ne mogu ni da dobiju struju, pa pronalaze razne načine za to. Pokušaćemo, u dogovoru sa EDB-om, da rešimo taj problem tako što ćemo omogućiti domaćinstvima privremene priključke - naveo je Čučković.

Нема коментара: