brojač poseta

понедељак, 15. децембар 2008.

SPOR ZBOG KIOSAKA PRED STRAZBUROM

Čačanin Nedeljko Gajević kaže da je Međunarodni sud prihvatio njegove tužbe protiv Srbije zbog štete koju trpi zbog nelegalno postavljenih trafika ispred svoje radnje na pijaci

s

Izgubio strpljenje... Nedeljko Gajević 12 godina traži uklanjanje nekoliko kiosaka

Međunarodni sud pravde u Strazburu, objašnjava Čačanin Nedeljko Gajević, raspravljaće po tužbama protiv Srbije koje je on podneo toj instituciji zbog štete koju trpi usled nelegalno postavljenih kiosaka. Kioci su zatvorili prilaz njegovoj radnji na zelenoj pijaci u Čačku.

Gajević 12 godina čeka da inspekcija sprovede odluke nadležnih organa i ukloni kioske koje je JKP „Komunalac", kako tvrdi, bespravno postavilo na trotoar na zelenoj pijaci, čime je potpuno zaklonilo poslovni objekat u suvlasništvu Gajevića. Zbog svega toga i zbog izgubljene materijalne dobiti, jer je porodica Gajević u svom objektu imala radnju koja je već duže vreme zatvorena, Nedeljko je ove godine podneo dve tužbe protiv Republike Srbije Međunarodnom sudu pravde u Strazburu sa odštetnim zahtevom od 30 miliona dinara.

slika

Jovanović: Svi kiosci u Čačku nelegalni

Danka Jovanović, šef Oseka za urbanizam, rekla nam je da su i kiosci na pijaci, kao i svi ostali kiosci u gradu, nelegalni, jer Čačak još nema program o postavljanju privremenih objekata na javnim površinama.

- Odluka o privremenim objektima na javnim površinama na teritoriji grada doneta je još 2004. godine, ali ni do danas JP „Gradac" nije uradilo program o postavljanju tih objekata. Zato su svi kiosci u gradu nelegalni, a njihovo uklanjanje je nadležnost građevinske inspekcije - rekla je Jovanovićeva za Press.

- Iz Strazbura sam dobio odgovor da su tužbe prihvaćene i očekujem da me uskoro pozovu i da konačno stavim tačku na golgotu koji prolazimo ja i moja sedmočlana porodica - kaže Gajević. On objašnjava da je pre 13 godina napravio ugovor o ortačkom poslu s vlasnikom objekta građenog još 1921. godine. Ovim ugovorom, kojim je predviđena adaptacija, Gajević je postao suvlasnik i od tada, kako kaže, počinju njegovi problemi.

- „Komunalac" je na delu slobodne zemlje, koji je bio službeni put a urbanističkim planom predviđen za trotoar, postavio pet kiosaka i izdao ih u zakup, čime je potpuno zatvorio izlog i prolaz prema mojoj radnji. Tek po nalogu Republičke urbanističke inspekcije u Kraljevu opštinska inspekcija je reagovala i naložila da se u roku od 30 dana svi kiosci uklone - ispričao je Gajević. On dodaje da su odbijene žalbe „Komunalca" i od Ministarstva građevine i od Vrhovnog suda, i da je čak pre 12 godina opštinska inspekcija bila započela uklanjanje kiosaka, ali tek do kolovoza, jer je tadašnje rukovodstvo „Komunalca" obećalo da će ih odatle samo ukloniti.

- Tokom noći kiosci su vraćeni na trotoar. To je bilo pre 12 godina i tako je i dan-danas. Tražio sam zaštitu na svim mogućim nivoima - od opštine do predsednika države, kao i u resornim ministarstvima. I pored toga što sve govori da sam u pravu, to pravo nisam mogao da ostvarim i zato sam podneo tužbu Međunarodnom sudu - kaže Gajević.

U lokalnoj upravi za inspekcijski nadzor nezvanično nam je rečeno da je i sama radnja Gajevića nelegalna i da nema upotrebnu dozvolu jer se prilikom adaptacije odstupilo od projekta.

- Što se tiče kiosaka, postavljanje objekata unutar pijace vrši se po aktu o urbanističkim uslovima i za to odgovara JKP „Komunalac". Da li su oni legalni, pitajte u Odseku za urbanizam - rečeno nam je u toj upravi.

Gajević ne negira da njegov objekat nema upotrebnu dozvolu, ali kaže da uklanjanje kiosaka koje je JKP „Komunalac" postavio na trotoar ne sme biti ničim uslovljeno.

Нема коментара: