brojač poseta

субота, 20. децембар 2008.

Savet Evrope kritikuje Austriju zbog korupcije i politizacije policije

Savet Evrope kritikovao je Austriju zbog nedovoljne borbe protiv korupcije i jake politizacije policije i državnog tužilaštva, navedeno je u izveštaju Grupe protiv korupcije (Greco).

Austrija se, i pored pojedinih interesantnih inicijativa, još uvek nalazi u ranom stadijumu borbe protiv korupcije. Policija i državno tužilaštvo nisu dovoljno nezavisni, odnosno previše su ispolitizovani, kritikuje ovo telo Saveta Evrope. Problemi postoje u mnogim oblastima. Izuzev reformi u pravosuđu i krivičnom zakonu nema posebnog antikorupcionog programa vlade, navodi Greco, dodajući da "se čini da nijedan sektor nije imun na korupciju".

Komisija SE kritikuje Austriju jer postoji utisak jake politizacije policije i državnog tužilaštva. Greco je zabrinut i zbog ophođenja sa imunitetom poslanika. Kritikuje se konkretno odluka austrijskog parlamenta u vezi Petera Vestentalera, poslanika Saveza za budućnost Austrije (BZO), kojem nije ukinut imunitet kada je postojala sumnja da je intervenisao u slučaju pronevere novca u banci Bavag.

Potrebno je razviti pravila koja jasno određivala konkretne i objektivne kriterijume za oduzimanje imuniteta. Greco je u svom izveštaju dao 24 preporuke austrijskim vlastima za pospešivanje borbe protiv korupcije.
Ministar unutrašnjih poslova Austrije Marija Fekter odbacila je kritike koje su stigle iz Saveta Evrope pre svega u vezi nezavisnosti policije i državnog tužilaštva, ali i rada BIA. Prema njenim rečima tvrdnje o politizaciji policije i tužilaštva nisu na mestu.

Нема коментара: