brojač poseta

четвртак, 04. децембар 2008.

(Re)Akcija o tržištu narkotika

Beograd -- Nezvanične procene su da u Srbiji ima 60 do 80 hiljada narkomana, a cena droge niža je nego u okruženju. Emisija (Re)Akcija istraživala je tržište narkotika.

Srbija se nalazi na jednom od glavih puteva heroina od Avganistana do zemalja zapadne Evrope. U emisiji koja je na programu večeras na TV B92 u 21 čas, moći ćete da čujete i tragične ispovesti bivših dilera i narkomanskih ovisnika, snimljene na slobodi, ali i u zatvorima po Srbiji.

“Od najboljeg čoveka, što niko za njega nije mogao jednu lošu reč da kaže, ne možeš da veruješ šta se tom čoveku desi”, ispričao je Bojan Reljić, osuđen zbog preprodaje heroina.

U godišnjem izveštaju o strategiji kontrole narkotika, Stejt Dipartment procenjuje da u Srbiji ima između 60 i 80 hiljada narkomana.

Pod pretpostavkom da svaki zavisnik dnevno konzumira samo jedan gram droge, dolazimo do računice da se u Sebiji dnevno preproda najmanje 60 do 80 kilograma.

“U ovom trenutku, gram heroina, zavisno kako ga čovek i od koga kupuje i u zavisnosti od količine, košta između 10 i 15 evra, što je praktično jeftinije nego obrok u restoranu srednjeg nivoa”, kaže Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika “Vreme”.

Kaznena politika u ovoj oblasti je blaga. Zbog proizvodnje i preprodaje droge u prethodnih pet godina osuđeno je oko 8.700 ljudi.

Čak više od dve trećine osuđeno je na uslovnu kaznu.

Svega je dva odsto onih koji će zbog preprodaje i posedovanja narkotika u zatvoru provesti više od tri godine.

“Naravno da imam problem, jer mi na ulicu izađe opet neko ko prodaje drogu. Smeta mi, ali ja ne mogu da gubim vreme na to. Razumete”, kaže Miloš Bogičić iz četvrtog odeljenja beogradskog SUP-a.Uloga policije

Bivši dileri i ljudi bliski njima tvrde da se dešava i da policajac zapleni određenu količinu droge, a da u krivičnu prijavu unese podatke o manjoj količini.

U policiji kažu da te tvrdnje nisu tačne.

Bivša supruga jednog narko-dilera koji se nalazi u zatvoru prepričava jednu od sličnih situacija.

“Znam da je 260 i nesto grama heroina nađeno, a prijavljeno je 100 grama. To znam sigurno, to je provereno. A i priča se da nekoga privedu, bude 48 sati u stanici, odvedu ga kod istražnog sudije i posle predmeta nema. Ne psotoji, nikada nije hapsen. To je bilo pre ‘sablje’, posle toga, to je promenjeno. Konkretno, promenjen je i taj sudija”, ispričala je Beba, bivša heroinska zavisnica.

U Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a Srbije ekipa (Re)Akcije dobila je podatke da je od početka prošle do septembra ove godine, deset policijskih službenika iz Srbije odgovaralo zbog umešanosti u preprodaju narkotika, ili zbog prikrivanja dokaza o tome.

“Ali ja ne pamtim kada je skoro neki visoki funkcioner carine, policije - javne ili tajne, procesuiran zbog primanja mita ili povezanosti sa prometom droge. To što se to nije desilo, mozda znači da toga nema, u šta je teško poverovati, ili da se, iz raznoraznih razloga, u taj deo priče uopšte ni ne ide”, navodi novinar Dejan Anastasijević.

Ekipa (Re)Akcije u večerašnjoj emisiji izračunala je kolike bi mogle biti zarade narko-bosova i istraživala koliko su oni dostupni domaćim pravosudnim i policijskom organima.

Нема коментара: