brojač poseta

понедељак, 08. децембар 2008.

Presađivanje uzgajanih organa biće standard

Zahvaljujući matičnim ćelijama, genetičari očekuju da će u narednih dvadesetak godina moći svaki organ da uzgajaju u laboratoriji. Na taj način će biti rešen problem brojnih pacijenata koji godinama čekaju na transplantaciju pojedinih organa.

Prve transplantacije organa koji se uzgajani u laboratorijama već su obavljene. Nedavno je svetsku javnost obradovala vest da su španski naučnici uspeli da u laboratoriji uzgaje dušnik, a zatim ga uspešno transplantiraju tridesetogodišnjoj Klaudiji Kastiljo, majci dvoje dece.

- Ovo je ohrabrujuća vest, ali ne i za preterano veliku radost jer se radi samo o jednom pacijentu i potrebno je da prođe izvesno vreme da se vidi da li je terapija i dalje efikasna i sigurna. Ovo je prva intervencija tog tipa na čoveku, do sada su eksperimenti rađeni samo na životinjama, tačnije, svinjama - kaže za "Blic nedelje" srpski genetičar Miodrag Stojković.

Da bi se ovakve intervencije radile i u Srbiji, potrebna je, kako kaže Stojković, dobra laboratorija i sterilni uslovi kako bi se gajile matične ćelije.

- Kod nas postoje ljudi koji bi to mogli izvesti, potrebna je samo dobra infrastruktura. Specijalna bolnica u Leskovcu ne bavi se ovakvim istraživanjima, već isključivo lečenjem steriliteta. Zgrada Specijalne bolnice premala je za tako nešto - dodaje Stojković.

Naš genetičar kaže da se i u Srbiji ozbiljno mora pristupiti ovoj temi, ukoliko želimo da uhvatimo korak sa svetom.

- Prvi počeci se naziru, ali moramo da požurimo jer će drugi daleko otići, a mi ćemo opet pored naših stručnjaka slati ljude u inostranstvo na lečenje. Tu najpre mislim na lečenje krvne bolesti, bolesti nervnog i srčanog sistema - zaključuje Stojković.

Podsetićemo da je Klaudiji Kastiljo pre četiri godine dijagnostikovana tuberkuloza, koja je oštetila disajne puteve, tako da je žena jedva disala. Početkom ove godine njeno zdravstveno stanje se toliko pogoršalo, da više nije mogla obavljati kućne poslove, ni brinuti o deci. Lekari su joj tada ponudili dve mogućnosti: odstranjivanje levog plućnog krila ili pristanak na eksperimentalni tretman transplantacije dušnika izraslog u laboratoriji. Pristala je na eksperiment. Naučnici su sa dušnika preminulog donatora ogulili sve ćelije, i na taj način su dobili "skelu" koja je popunjena Klaudijinim matičnim ćelijama uzetim iz kičmene moždine i dušnika. Nakon četiri dana rasta u specijalnom bioreaktoru, novi dušnik bio je spreman za transplantaciju.

Bešika i novo srce

Pre dve godine u Severnoj Karolini naučnici su u laboratorijskim uslovima uzgajili prvi organ - mokraćnu bešiku, koji je transplantiran pacijentkinji. Ova godina bila je takođe uspešna za američke stručnjake, ovog puta iz Minesote, jer su uspeli da iznova naprave obolelo srce pacova i učine da ono ponovo kuca.

Нема коментара: