brojač poseta

понедељак, 08. децембар 2008.

Požar u fabrici Viskoza u Loznici

Loznica -- U fabrici Viskoza u Loznici bukti požar, a u blizini se nalaze zapaljive materije. MUP navodi da je jedan osoba poginula, a da je požar sada pod kontrolom.

Požar u lozničkoj fabrici (FoNet)
Požar u lozničkoj fabrici (FoNet)
Kako je potvrđeno za B92, požar je izbio nešto pre 9 sati u delovima fabrike "Cel vlakno" i "Svila", a zatim se proširio na obližnji pogon fabrike vlakana. Prema saopštenju Ministarstva životne sredine, u blizini pogona nalaze se velike količine zapaljivih materija, 500 tona ugljendisulfida, koje se čuvaju pod vodom.

Načelnik Sektora MUP-a za zaštitu i spasavanje Predrag Marić je izjavio da je u požaru jedna osoba smrtno stradala.

U trenutku izbijanja požara u delovima fabrike gde je izbio požar su se nalazila petorica radnika. Četvorica radnika su spasena, a pretpostavlja se da jedan radnik poginuo.

Direktor "Viskoze" Slavoljub Kojić je rekao da je potpuno isključena mogućnost da se požar proširi na skladišta opasnih materija, uključujući i rezervoar zapaljivog ugljendisulfida (CS2).

Vatrogasci čine sve da se požar ne proširi na zapaljive materije, odnosno da ga lokalizuju. U gašenju učestvuju ekipe vatrogasaca iz Loznice, same fabrike i iz Šapca.

"U toku su intenzivne mere na lokalizaciji i gašenju požara. Trudimo se da preduzmemo sve kako se požar ne bi proširio i ugrozio širi prostor same 'Viskoze' jer je hemijska industrija i jako osetljiva", rekao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Gašenje požara otežava jak vetar, a prema informacijama s lica mesta, vatra je zahvatila pojedine plastične elemente i deo izolacije u objektima.

Osim vatrogasaca na terenu su i republički inspektori za zaštitu životne sredine.

Pomoćnica ministra životne sredine i prostornog planiranja Ljiljana Stanojević, koja se takođe nalazi na mestu požara u lozničkoj "Viskozi", izjavila je agenciji Beta da požar nije zahvatio zapaljive supstance kojih ima u fabrici i da se čini sve da do toga ne dođe.

U ovom trenutku još nema zvaničnih informacija o uzrocima požara.

"Viskoza" u stečaju

Požar nije jedini problem sa kojim se holding kompanija Viskoza suočava. Loznički holding, koji proizvodi celulozu, posle petogodišnjeg procesa restrukturiranja od prošle nedelje je u stečaju.

Loznički holding je u procesu restrukturiranja od 2003. godine, a u poslednje dve godine niko nije bio zainteresovan da kupi neko od njegovih deset preduzeća.

U krugu kompanije postoji 13 fabrika. Tu su Kord, Transport, Lozofan, Hemiremont, Standard, Krupanjka, Cel vlakno, Svila, Celuloza i Centrofan. Energetika, Lofolen i Hortikultura su prošle godine prodati.

U požaru su najviše oštećeni Cel vlakno i Svila, koja je najviše proizvodila.

Proizvodnja u glavnom delu holdinga obustavljena je još u februaru 2005. godine i od tada su u Viskozi radili samo pojedini pogoni.

Na početku sprovođenja socijalnog programa 2002. godine Viskoza je imala oko 6.700 zaposlenih, a posle aktuelnog šestog i poslednjeg kruga restrukturiranja fabrike stečaj dočekuje gotovo potpuno pusta fabrika, sa samo 15 zaposlenih.

Krajem 80-ih u Viskozi je radilo više od 11.000 radnika.

Нема коментара: