brojač poseta

среда, 24. децембар 2008.

Ovo nije vreme za one koji se lako pokaju

Jagoda Tolicki, predsednica
KIKINDA - Mada je javnost kao i veliki deo članstva u lokalnom DS-u letos bio iznenađen kada se pojavila informacija da će Jagoda Tolicki (DS), tadašnja direktorka Filijale zdravstvenog osiguranja, zameniti bivšeg radikala Branislava Blažića na mestu predsednika opštine Kikinda, ona je pokazala spremnost da prihvati novu odgovornost. U prvom intervjuu "Blicu" ocenjuje da je "svaki novi posao izazov, ali i iskušenje".

- Za neke je funkcija predsednika opštine privilegija. Za mene - velika obaveza koja povlači odgovornost za svaki potez. Da li sam se pokajala? Odgovoriću na kraju mandata. Ovo vreme nije za one koji se lako pokaju - kaže druga žena predsednica opštine u istoriji Kikinde.

Da li je tačno da ste iz "Blica" saznali da će vam DS ponuditi mesto predsednice opštine?
- Bilo bi neozbiljno da je tako. Ne umanjujem, naravno, vašu potrebu za ekskluzivnošću. Demokratska stranka je najozbiljniji politički faktor u Srbiji, pa je nezamislivo da na takav način vodi kadrovsku politiku. A možda se vi samo šalite?

Pre desetak godina u politici i DS-u veoma je bio aktivan vaš suprug Dušan Tolicki. Da li je bila presudna njegova podrška?
- Zrele smo ličnosti, pa samim tim smo i sposobni da donosimo samostalne odluke. Naravno, u okviru objektivnih okolnosti. Funkciju ste preuzeli u oktobru.

U kakvom stanju vam je Branislav Blažić predao gradsku upravu?

- Nova vlast zatekla je brojne probleme, prevashodno kao posledicu nedomaćinskog ponašanja onih koji su prethodne četiri godine upravljali opštinom. Otklanjamo postepeno sve ono što smatramo da nije dobro. Dočekali su nas ispražnjeni fondovi, neplaćeni računi, krediti čija otplata tek sledi. Sve te nedaće najdirektnije su uslovile projekciju budžeta za 2009. godinu. Principijelno, neću previše da se bavim prethodnicima, da se zamerke ne protumače kao kritizerstvo i politikanstvo. Naša koalicija je tu da se mnogo ne osvrće, već da ponudi i uradi znatno više.

Da li je opština zadužena i koliko će to opterećenje biti narednih godina?

- Sigurno je da će velika zaduženja iz prethodnog perioda na duži rok opteretiti opštinu. Učinićemo sve da ublažimo posledice takvog pritiska na opštinsku kasu. Uspećemo, ubeđena sam, da Kikindi vratimo renome sredine u kojoj se bolje živi nego do sada.

Kako ocenjujete ranije zaključene poslove sa firmom iz Beograda o parkingu i sa austrijskom "Asom" o deponiji?
- Suštinska dilema jeste to skrivanje sadržine pomenutih ugovora o javnim poslovima, uporno izbegavanje da se građanima predoče detalji dokumenata koji ne mogu da budu službena tajna. Te igre skrivalice izazivaju podozrenje i podgrevaju sumnju da nešto u tim poslovnim aranžmanima nije čisto. Podrobno analiziramo pomenute ugovore, ali i sve ostale. Imala sam kontakte sa rukovodstvom "Ase". Po funkciji sam član njihove skupštine. Prezentovali su mi svoje viđenje rezultata poslovanja. Kao što nama ne odgovaraju neočekivani poremećaji na svetskom tržištu, a u smislu neprekidnog rasta opštinske obaveze za odlaganje smeća, tako ni oni nisu zadovoljni ostvarenim prihodom. Druga strana priče je ugovor koji je s njima sklopila prethodna vlast. On je veoma obiman, pa će za konačnu ocenu sadržine biti potreban duži period.

Šta će biti najznačajnije investicije naredne godine?
- Sve je u razvojnom smislu značajno. Poduži je spisak želja koji se vuče skoro dve decenije. Suština investicione politike jeste obezbeđivanje uslova za razvoj biznisa, za otvaranje što više preduzeća i fabričkih pogona, da bi Kikinđani imali gde da rade, da zarade za normalan život. Odavno nemamo odgovor o zdravoj pijaćoj vodi. Naredna godina neće biti godina investiranja nego godina preživljavanja, makar kada su budžetska sredstva u pitanju.

Već ste rekli da je u SO previše zaposlenih. Koliko službenika je višak i hoće li biti otpuštanja?
- Nikada nisam rekla da je u opštini previše zaposlenih, pa samim tim nisam najavila, eventualno, otpuštanje prekobrojnih. Govorila sam o racionalizaciji u širem smislu. Nisam pristalica brzopletih procena i olakih odluka. Broj i strukturu zaposlenih svakako ćemo uskladiti sa objektivnim potrebama i očekivanom zakonskom regulativom.

Hoće li u opštini i javnim preduzećima biti novog zapošljavanja po stranačkoj liniji?
- Pitam se na koje "staro" zapošljavanje mislite kada pominjete "novo". Funkcioneri jesu iz političkih partija. Sva ostala radna angažovanja, naravno, u domenu moje nadležnosti, podrazumevaju pre svega stručnost, sposobnost i vrednoću.

Lična karta
Mesto i godina rođenja: Kikinda, 1959.
Obrazovanje: Diplomirani ekonomista
Porodica: Udata, majka dve studentkinje
Muzika: Muzika je za mene odraz sveukupne stvarnosti. Onoliko koliko smo sposobni da se poistovetimo sa raznim aspektima života, toliko vrsta muzike i volimo. Ako bih baš morala da izdvojim, trenutno mi najviše prija klasična muzika.
Omiljena knjiga: Ne mogu da izdvojim samo jednu. Volim da čitam i da učim. Svaki period mog života je vezan za određenu tematiku i literaturu. Omiljene su mi sve knjige koje su na taj način postale deo moje ličnosti.
Životni moto: Budi ono što jesi.
Automobil koji vozi: Moram malo da se našalim. Iskusan sam vozač, pa mogu da vozim bilo koji.
Slobodno vreme: Skoro da ga i nemam.
Zanimljivost: Jagoda Tolicki je druga žena u istoriji Kikinde koja je postala predsednik opštine. Pre nje to je kratko bila samo Živodarka Dacin (SPS).


Нема коментара: