brojač poseta

петак, 19. децембар 2008.

Obavljena prva transplantacija lica u SAD

Hirurzi sa jedne klinike u Klivlendu u saveznoj državi Ohajo obavili su prvu, gotovo potpunu transplantaciju lica u zemlji. Kako prenosi BBC, operaciji je pre dve nedelje bila podvrgnuta pacijentkinja sa ekstremnim oštećenjima na licu, zbog kojih nije mogla da se samostalno hrani i da diše.Tokom operacije izvršena je transplantacija kostiju, mišića, krvnih sudova i živaca. Osam stručnjaka koji su učestvovali nisu saopštili identitet ženskog pacijenta, ali su na konferenciji za novinare rekli da je ona zbog povrede od pre nekoliko godina ostala bez oka, većeg dela nosa i gornje vilice.
Podsećamo, u pitanju je četvrta uspešna transplantacija lica na svetu, nakon što su doktori izveli dve slične u Francuskoj i jednu u Kini.
Vođa operacije, dr Marija Simajonau, rekla je da je urađena transplatacija 80 odsto površine lica.
"Znamo da postoje ljudi koji se skrivaju u svojim domovima, jer se boje da izađu u prodavnicu ili na ulicu", rekla je Simajonau. "Našu pacijentkinju su takođe prozivali i ponižavali".
Doktori kažu da se žena dobro oporavlja i da njeno telo ne pokazuje znakove odbijanja novog lica.
Nakon ovakvog hirurškog zahvata, pacijenti su u obavezi da uzimaju lekove do kraja života, kako bi se sprečilo da njihov imuni sistem odbaci presađenu kožu.
Prva uspešna transplatacija lica na svetu izvedena je pre tri godine u Francuskoj. Prilikom te intervencije hirurzi su koristili tkiva donatora da bi ženi, čije je lice unakaženo kada ju je izujedao pas ljubimac, zamenili nos, usnu duplju, usne i bradu.
Slična operacija je zatim izvedena u Kini, a pacijent je bio farmer koga je pri pokušaju da zaštititi svoje stado ovaca iskasapio medved. Treća operacija je obavljena u Francuskoj gde je lice pacijenta bilo unakaženo usled genetske bolesti.
Nakon operacije, piše BBC, novo lice ne izgleda kao lice donatora jer se njegov oblik izmeni zahvaljujući mišićima i kostima pacijenta. Ipak, stručnjaci upozoravaju na moguće negativne psihološke posledice koje uključuju kajanje, razočarenje i krivicu.

Нема коментара: