brojač poseta

понедељак, 08. децембар 2008.

NIŠLIJE NE ŽELE GAS

Iako gasifikacija uskoro treba da prođe kroz naselja „Medijana" i „Ratko Pavlović", malo žitelja se zainteresovalo za ovaj vid grejanja, budući da je cena priključka veoma visoka

s

Gasifikacija u punom jeku... Slab odziv građana Niša za grejanje gasom

Uprkos tome što će kroz naselja „Medijana" i „Ratko Pavlović" do kraja ovog meseca proći gasovod, interesovanje za grejanje na gas je veoma slabo. Od hiljadu potencijalnih korisnika sa područja „Ratka Pavlovića", samo četrdesetak domaćinstava se interesovalo za priključivanje, a dvostruko manje prijava stiglo je iz „Medijane".

Ključan razlog što Nišlije ostaju „odane" drvima i uglju svakako je visoka cena gasa, kao i suma od 2.500 evra, koliko treba izdvojiti za priključak.

slika

Branislav Živković, penzioner

Penzioner Branislav Živković iz naselja „Ratko Pavlović" kaže da se za gas odlučio jer nema izbora, s obzirom na to da su ga godine stigle i da više ne može da seče drva.

- Još pre devet godina sam kupio kotao na gas nadajući se da ću ga i ja jednom uvesti. Još ne znam koliko će me koštati grejanje na gas, jer mi to niko nije rekao, ali se nadam da neće biti previše. Drugog izbora nemam jer smo supruga i ja suviše stari da dovlačimo drva i ugalj - kaže Živković.

Međutim, njegova sugrađanka Sanja Janković ističe da ne pomišlja na korišćenje gasa.

- Poučena iskustvom jedne svoje rođake iz Vojvodine, odlučila sam da ne nasednem na tu priču o jeftinom energentu. Pokazalo se da kada jednom pristanete na ponudu distributera gasa, praktično ste u njihovim rukama jer mogu da vas ucenjuju cenom gasa. S druge strane, ko meni garantuje da će naša država redovno izmirivati Rusima preuzeti gas, te da oni usred zime neće zavrnuti slavine - navodi Jankovićeva.

Dane Dakić, direktor „Mingasa", podizvođača „Jugorosgasa" koji gasifikuje Niš, kaže da gas ima mnoge prednosti u odnosu na druge energente i ističe da je razočaran slabim odzivom Nišlija.

Pešić: Gas plaćati u ratama

Miomir Pešić, pomoćnik gradonačelnika, ističe da je rešenje u drugačijem načinu naplate.

- Trebalo bi omogućiti potrošačima da račune za gas plaćaju tokom cele godine, kao što je slučaj sa troškovima centralnog grejanja. To bi smanjilo opterećenje porodičnog budžeta u sezoni grejanja - navodi Pešić.

- Neshvatljivo je da se i Aleksinac i Ražanj gasifikuju, a da je u Nišu ovako slabo interesovanje za ovaj energent. Gas za razliku od ostalih energenata ne zagađuje životnu sredinu, a jeftiniji je od struje. Država je baš iz tog razloga prvu fazu gasifikacije Niša pokrila sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana - navodi Dakić.

Komentarišući pritužbe mnogih Nišlija da im je 2.500 evra, što su minimalni troškovi uvođenja gasa, nedostižna suma, Dakić ističe da je rešenje u kreditima.

- Svestan sam da ljudi nemaju para jer samo priključak košta oko 700 evra, najjednostavniji gasni kotao je 600 evra, a još 1.200 je cena unutrašnje gasne instalacije. U ovaj iznos ne ulaze troškovi instalacije za centralno grejanje. Znam da je to mnogo novca, ali za to postoje krediti - ističe Dakić.

Нема коментара: