brojač poseta

уторак, 09. децембар 2008.

NEREDI JOŠ TRESU GRČKU, ATINA U PLAMENU!

Demonstranti zapalili i oštetili stotine objekata, među kojima i zgrade najviših državnih institucija širom zemlje. Vlada još ne razmišlja o vanrednom stanju

Sukobi većih razmera između demonstranata i policije zbog ubistva tinejdžera, u kojima je u nedelju povređeno više od 50 ljudi, a 35 je privedeno, nastavljeni su i juče širom Grčke.

Demonstranti su "Molotovljevim koktelima" sinoć napali zgradu ministarstva spoljnih poslova i više vladinih zgrada, zapalili su zgradu nacionalne banke na trgu Omonija, glavni tržni centar u Atini, desetine prodavnica i automobila...

Protesti su do sada zabeleženi u više od deset gradova širom Grčke, zemlje u kojoj živi 11 miliona stanovnika, uključujući Solun i ostrva Krit i Krf.

U centru Atine više desetina mladih zabarikadiralo se u Politehničkoj školi i Ekonomskom fakultetu, povremeno bacajući kamenice i "Molotovljeve koktele" na policiju. Solunske fakultete takođe su zauzeli mladi demonstranti. Zbog nereda će naredna dva dana nekoliko univerziteta u Solunu i Atini biti zatvoreno. Srednjoškolci i studenti juče uglavnom nisu otišli na nastavu.

TURISTIMA SAVETOVANO DA OSTANU U HOTELIMA

Turistima u hotelima u centru Atine rečeno je da ne napuštaju sobe dok policija prečešljava grad. Američka i britanska ambasada uputile su upozorenje zaposlenima i turistima da izbegavaju centar Atine i druge veće gradove u Grčkoj dok se ne smiri situacija.

U Patrasu je oko 200 demonstranata palilo kante za đubre i pravilo barikade, dok je u Joanini pedesetak mladih uništavalo fasade banaka pre nego što su ih rasterale snage reda.

Najmanje tri banke, Nacionalna banka Grčke, Emporiki banka i Pireus, kao i veliki broj supermarketa i prodavnica, zapaljeni su tokom sukoba. Fasade 17 banaka u Atini i pet u Solunu je oštećeno, kao i neke poslovne prostorije. Na ostrvu Krit tri banke u gradu Iraklionu su oštećene, dok su "Molotovljevi kokteli" bačeni na gradsku skupštinu u gradu Canija.

Inače, neredi su izbili nakon što je jedan policajac u subotu usmrtio adolescenta Andreasa Grigoropulosa (15) u atinskom kvartu Egzarhija. Za ubistvo i podstrekivanje na ubistvo optužena su dvojica policajaca, od kojih je jedan, prema policijskom saopštenju, ispalio tri hica, nakon što je grupa od 30 mladića napala njihov automobil. Sef komesarijata Egzarhije je nakon toga suspendovan.

Grčki premijer Kostas Karamanlis sazvao je sednicu vlade povodom talasa protesta koji potresa Grčku već treći dan, a za sutra je zatražio susret sa predsednikom Karolosom Papuljasom kako bi ga informisao o situaciji. Takođe, za danas su zakazane i konsultacije sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, ali se još ne razmišlja o uvoženju vanrednog stanja.

Нема коментара: