brojač poseta

недеља, 07. децембар 2008.

Neozbiljnost "ahilova peta" sajtova

Beograd -- Konsultant za Internet sigurnost Danilo Cvjetičanin kaže da u Srbiji do obaranja sajtova dolazi zbog neozbiljnosti sistem administratora.

Albansko-kosovska hakerska grupa srušila je juče više sajtova u Srbiji, među kojima su predizborni sajt Borisa Tadića, aerodroma "Nikola Tesla", "Podrži Srbiju", kao i portal Serbiancafe.

Konsultant za Internet sigurnost Danilo Cvjetičanin objašnjava za B92 da u Srbiji do ovakvih slučajeva dolazi zbog velike neozbiljnosti sistem administratora domaćih sajtova.

“Oni nisu ažurni u svom poslu, ne rešavaju probleme do samog sajta i servera. Redovno sam radio analize naših poznatih sajtova i obaveštavao, pošto imam blizak izvor informacija od albanske hakerske grupe, da će sajtovi biti rušeni, čak i do mesec dana unapred”, rekao je Cvjetičanin.

Cvjetičanin kaže da je u saradnji sa Ministarstvom pravde u Srbiji već registrovan Centar za istraživanje kompjuterskog kriminala.

U tom centru vršiće se obuke, kako se problemi sa hakerskim grupama ubuduće ne bi više dešavali.

“Posle rušenja tih naših velikih sajtova, dogovorili smo se da već u ponedeljak imamo sastanak, kako bismo se dogovorili oko detalja, kako bismo odmah krenuli sa radom. Već sam sklopio dogovore sa veb-dizajnerskim kućama, koji su izrađivali ove i neke druge sajtove i počinjemo sa saradnjom, da bi se ti problemi rešili”, rekao je Cvjetičanin.

Podsetimo, albanske hakerske grupe u Srbiji su već napadale sajtove
Ministarstva poljoprivrede i SPC-a, koji su posle nekoliko sati uspešno vraćeni u funkciju.

Нема коментара: