brojač poseta

недеља, 07. децембар 2008.

NAJPLAĆENIJE VOĐE SVETA

Premijeri i predsednici država širom planete, uprkos globalnoj krizi, nisu smanjili sebi plate iako su to obećali

Ekonomska kriza pogodila je sve, a smanjenje plata milioni ljudi širom sveta već su osetili na svojoj koži. Iako je recesija najviše pogodila „malog čoveka", ni vrhovni državnici nisu je pošteđeni. Neki su već smanjili svoje plate, a neki to tek nameravaju da učine u bliskoj budućnosti. Press je napravio listu osam najplaćenijih predsednika i premijera u svetu, a već godinama ubedljivo na prvom mestu je premijer Singapura, čija je godišnja zarada 30 puta veća nego njegovog ruskog kolege Vladimira Putina. Razlika između Lunga i drugoplsiranog američkog vođe je takođe drastična, pa je tako plata Baraka Obame čak šest puta manja nego njegova.

slika1

1. Li Hsijen Lung premijer Singapura

Godišnja plata: 2,46 miliona $

Političari u Singapuru su među najbolje plaćenim državnim službenicima u svetu. Premijer Li Hsijen Lung zarađuje pet puta više nego američki predsednik. Međutim, zbog svetske finansijske krize, najavljeno je da će sledeće godine biti smanjene za gotovo petinu. Vlasti te zemlje u jugoistočnoj Aziji tvrde da zvaničnike moraju da plaćaju vrhunski da bi ti iznosi konkurisali platama u privatnom sektoru i da bi zadržali talentovane pojedince u državnom sektoru u vreme kada Singapur postaje centar finansijskih usluga u regionu.

slika2

2. Barak Obama predsednik SAD

Godišnja plata: 400.000 $

Predsednik vodeće svetske ekonomske sile je na drugom mestu. To je, otprilike, deset puta više od prosečne godišnje zarade u Americi. Ipak, osim plate, predsednik dobija novac i za renoviranje i održavanja Bele kuće, kao i četiri dodatka. Plata s dodacima iznosi ukupno 596.000 dolara.

slika8

3. Kevin Rad premijer Australije

Godišnja plata: 330.300 $

Australijski premijer je treći na listi najplaćenijih svetskih vođa. Međutim, iako je u samom vrhu liste, u njegovoj zemlji najveću konkurencija u zaradi predstavljaju mu striperi i striptizete, koji zarađuju više od njega. Dobro su plaćene i konobarice u toplesu koje sa samo jednodnevnom platom u Sidneju ili Melburnu mogu sebi da plate odmor u Evropi.

slika3

4. Angela Merkel kancelarka Nemačke

Godišnja plata: 307.340 $

Nemačka kancelarka dobija godišnju platu od 242.000 evra, u koju je uključen bonus od 22.000 evra. Njena plata je daleko manja od one koju imaju direktor banka u Nemačkoj, koje prelaze 500.000 evra. Kancelarka tolike zarade smatra neprikladnim, kao i one koje imaju menadžeri velikih kompanija, a koje dostižu čak i milion evra.

slika4

5. Nikola Sarkozi predsednik Francuske

Godišnja plata: 304.800 $

Francuski predsednik je prošle godine skoro utrostručio svoju platu, a tom prilikom je utrostručen i budžet Jelisejske palate, predsedničke rezidencije, i sada iznosi oko 100 miliona evra. Plata šefa države je izjednačena s platom premijera, pa je tako Sarkozi, umesto dotadašnjih 7.700 evra, prima 19.000 evra bruto mesečno, koliko dobija i premijer Fransoa Fijon. Opozicioni poslanici su ovo nazvali nepristojnim i skandaloznim u situaciji u kojoj Francuzi jedva spajaju kraj s krajem.

slika5

6. Stiven Harper premijer Kanade

Godišnja plata: 280.000 $

Harper je premijer Kanade, sedme najjače ekonomske sile na svetu. Njegova plata je ista kao i plata njegovog prethodnika Pola Martina.

slika6

7. Gordon Braun premijer Britanije

Godišnja plata: 238.266 $

Gordon Braun je premijer druge najjače ekonomske sile u Evropi i pete najjače na svetu. Kad je nasledio svog prethodnika Tonija Blera na mestu britanskog premijera, preko noći je dobio povišicu od oko 100.000 dolara godišnje, što je njegovu dotadašnju platu ministra finansija od 136.677 funti (200.405 dolara) povećalo na 187.611 funti.

slika7

8. Vladimir Putin premijer Rusije

Godišnja plata: 81.190 $

Ruski premijer dobija znatno nižu platu nego njegove kolege. Čak 25 puta je manje plaćen nego prvoplasirani Li Hsijen Lung, premijer Singapura. Putinova plata je ista kao i u vreme dok je bio na mestu predsednika Rusije, a zarađuje nešto više od 6.500 dolara mesečno. Istu platu ima i Dmitrij Medvedev, a već je godinama poznato da ruski zvaničnici imaju manje plate nego njihove kolege na Zapadu.

slika9

KRALJ TAJLANDA NAJBOGATIJI MONARH

Svetska kriza i pad cena nafte sve više nagrizaju i bogatstvo monarha širom sveta. Međutim, za razliku od bogatstva državnih službenika na čelu država, njihova bogatstva su daleko veća. Tako se procenjuje da bogatstvo 15 najbogatijih vladara sveta iznosi oko 130 milijardi dolara.

Na prvom mestu po bogatstvu je kralj Bumibol Aduladej, kralj Tajlanda, čije bogatstvo iznosi 35 milijardi dolara. Osam milijardi manje ima drugoplasirani šeik Kalifa bin Zajed iz UA Emirata, a za njim, sa svojom 21 milijardom je kralj Abdulah bin Abdul Aziz iz Saudijske Arabije.

Sultan od Bruneja je na zavidnom četvrtom mestu, sa 20 milijardi dolara, a u stopu ga prati šeik Mohamed bin Rašid iz Dubaija. Iako ih deli samo jedno mesto, šestoplasirani princ Hans Adama II iz Linheštajna ima daleko manje novca, oko pet milijardi dolara.

* Godišnja plata srpskog predsednika Borisa Tadića iznosi 23.000 dolara

Нема коментара: