brojač poseta

четвртак, 11. децембар 2008.

Našem Miloradu su sve smestili

Našem Miloradu su sve smestili

„Linkoln mora da se prevrće u grobu”, bio je komentar Patrika Ficdžeralda, američkog tužioca, koji je nakon trogodišnje istrage o korupciji u Ilinoisu
dao nalog za hapšenje Milorada - Roda Blagojevića, guvernera te države, zbog pokušaja da proda mesto u Senatu, koje je pripadalo novoizabranom predsedniku Baraku Obami, najboljem ponuđaču. Guverner srpskog porekla, čije je telefone i u kući i u kabinetu prisluškivao FBI, posle prvog saslušanja pušten je da se brani sa slobode uz kauciju od 4.500 dolara.

Novinarima su dostavljeni transkripti tih razgovora u kojima Blagojević, uz dosta psovki, objašnjava da ne namerava da propusti priliku da izvuče korist iz činjenice da on imenuje senatora koji bi nasledio Obamu. On je u tim razgovorima tražio donacije za narednu kampanju ili visok položaj u Obaminoj administraciji. Robert Grant, agent FBI, rekao je da su čak i iskusni agenti bili zapanjeni onim što je govorio guverner, posebno kada se ima u vidu da je Blagojević znao da je pod istragom i da postoji mogućnost da ga prisluškuju. Obrad Kesić, američki analitičar srpskog porekla, kaže za „Blic” da je ovo definitivno kraj političke karijere Blagojevića.

„Miloradu su sve smestili“

U Velikim Krčmarima, malom selu udaljenom trideset kilometara od


Milorad (desno) sa
roditeljima i bratom Boškom
Kragujevca, naširoko se pričalo o svetskoj politici.
To selo je zavičaj Milorada - Roda Blagojevića, guvernera američke države Ilinois, koji vuče korene iz ovog šumadijskog kraja. Iako ga je uhapsio FBI, u njegovom selu svi ga brane. Pričaju da je dobar, pošten, da mu je „cela familija takva”.
U maloj kući, trećoj po redu sa desne strane kada se skrene sa glavnog puta, nalazi se domaćinstvo Dragana Blagojevića, Rodovog sinovca, njegovog najbližeg rođaka u Srbiji. Dragan nas čeka u dvorištu i pokazuje mesto gde je bila čatmara u kojoj se rodio Rodov otac Radoslav. Tu je sada stari „vartburg” i traktor.
- Gledali smo dnevnik, i posle toga celu noć nismo spavali. Našem Miloradu je celu zbrku neko smestio, priča Dragan Blagojević.

Нема коментара: