brojač poseta

уторак, 09. децембар 2008.

MILIONSKOM OTPREMNINOM PLATIO STAN!

Celokupan iznos otpremnine od skoro 13.000 evra bivši direktor Aerodroma Nebojša Nedeljković preusmerio u otplatu kredita za stan, koji je od iste firme dobio po neverovatnoj kamati od 0,5 odsto

K’o da mu je aerodrom ostavio tata... Nebojša Nedeljković

K'o da mu je aerodrom ostavio tata... Nebojša Nedeljković

Bivši direktor Aerodroma „Nikola Tesla" Nebojša Nedeljković iskoristio je otpremninu koju je uzeo u ovom javnom preduzeću kako bi platio deo stambenog zajma, koji je takođe dobio od Aerodroma, sa godišnjom kamatom od samo 0,5 odsto!

Kredit za stan pod ovim neverovatnim uslovima Nedeljković je, kao i petoro njegovih kolega, dobio 2004. godine, pošto ga je Upravni odbor Aerodroma svrstao među najvažnije državne funkcionere!

Milosavljević: Vlada da preispita plate

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je juče da će glavni zadatak Vlade u narednih nekoliko dana biti preispitivanje svih plata koje se isplaćuju iz budžeta.

- Neprimereno je da direktorka Centralnog registra za hartije od vrednosti Vida Uzelac ima platu od 1,2 miliona dinara. Nije normalno ni to da otpremnina direktora DDOR-a „Novi Sad" Bogdana Kuzmanovića bude 200.000 evra. Sve to Vlada mora da preispita - rekao je Milosavljević.

Podsetimo, Nedeljković se istog dana kada je uzeo otpremninu na Aerodromu zaposlio u drugom javnom preduzeću, „Skijalištima Srbije", da bi posle samo osam meseci i u „Skijalištima" uzeo još veću milionsku otpremninu, čak 2.166.155 dinara.

Za stanove 680.000 evra

Kako saznajemo, Nedeljković je neto iznos prve otpremnine, od 1.052.155 dinara, koju je dobio na osnovu rešenja o otpremnini broj 153/60, preusmerio za otplatu luksuznog stana u Bulevaru Zorana Đinđića, nedaleko od „Beogradske arene". Tako je Nedeljković, samo u jednom danu, 5. novembra 2007, otplatio desetinu stambenog zajma od 129.782,42 evra, koji je kao direktor dodelio sam sebi!

Važno je napomenuti da je Nedeljković tog dana već bio postavljen za direktora JP „Skijališta Srbije". Interesantno je da, iako je i potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić kazao da je Nedeljković „uradio nešto nezakonito", nadležni državni organi i dalje ništa nisu preduzeli da ispitaju zakonitost njegovog rada.

Nije, međutim, Nedeljković jedini na Aerodromu koristio otpremninu za otplatu superpovoljnog stambenog kredita. To je uradila i tadašnja finansijska direktorka Aerodroma Slađana Bulajić-Jokić, koja je istog dana kada i Nedeljković dobila otpremninu veću od milion dinara, rešenjem broj 161/ 78, a potom te pare uplatila za stan.

Uzimanje zajmova po netržišnim uslovima za kupovinu stanova jedna je od prvih afera vezana za ovo javno preduzeće. Direktor Nedeljković je, naime, sebi i svojim najbližim saradnicima, samo nekoliko meseci posle preuzimanja direktorskih funkcija, obezbedio kredite, odnosno neku vrstu zajma od Aerodroma, u ukupnoj vrednosti od 680.000 evra.

Zaradio 100.000 evra na rastu cena

Press je obišao zgradu u kojoj Nedeljković ima stan i uverio se da se radi o izvrsnoj lokaciji i novoj modernoj zgradi sa podzemnim garažama. Agenti za nekretnine procenjuju da kvadratni metar stana na takvoj lokaciji vredi najmanje 2.000 evra, odnosno da Nedeljkovićevih 111 kvadrata vrede više od 220.000 evra. S obzirom na to da je Nedeljković pre četiri godine platio stan 129.782 evra, a da je pare za njega uzeo gotovo bez kamate, ovaj bivši direktor je tako na porastu cena profitirao skoro 100.000 evra.

Za te pare direktori su sebi kupili ukupno šest stanova, pod uslovima kakve nijedna banka u Srbiji nikada nikome nije dala - na period otplate od 40 godina, uz godišnju kamatu od 0,5 odsto!

Kao predsednik Srbije

Generalni direktor Nebojša Nedeljković dobio je zajam od 129.782 evra za stan od 111,60 kvadrata, koliko i njegov zamenik Goran Kaličanin za istu kvadraturu. Direktori delatnosti saobraćaja i bezbednosti Dragan Nestorović i Goran Jovičić uzeli su po 106.368 evra, za koje su kupili stanove od po 89,38 kvadrata, dok je šefica kabineta generalnog direktora Nataša Vušković pazarila nešto jeftiniji stan - 84,29 kvadrata za 75.667 evra. Šesti stan od „jeftinih" aerodromskih para kupila je već pomenuta finansijska direktorka Slađana Bulajić-Jokić.

Da bi odluka o dodeli ovih superpovoljnih zajmova bila i pravno pokrivena, Upravni odbor je Nedeljkoviću, prema značaju radnog mesta, dodelio 250 bodova, koje prema uredbi Vlade Srbije mogu da dobiju samo najviši državni funkcioneri - predsednici republike, Narodne skupštine, Vlade, Ustavnog i Vrhovnog suda, ministri.

Press ni juče, kao ni prethodne dve nedelje, nije uspeo da stupi u kontakt s Nebojšom Nedeljkovićem.

Нема коментара: