brojač poseta

среда, 24. децембар 2008.

Mejdofov investitor izvršio samoubistvo

Francuski menadžer koji je uložio 1.4 milijarde dolara u piramidalnu šemu prevare brokera Bernarda Mejdova izvršio je samoubistvo u svojoj kancelariji u Njujorku, saopštila je policija, preneo BBC.Rene Tijeri Magon de la Vijeuš (65) pronađen je kako sedi za svojim stolom prerezanih vena. Pored njega policija je pronašla bočicu s pilulama, ali ne i oproštajnu poruku.
Mejdof je optužen za proneveru 50 milijardi dolara na osnovu Ponzi piramidalne šeme, koja je upropastila poslovanje investitora širom sveta.
Veliki fondovi, poput Vijeušovog, posebno su teško pogođeni prevarom. Pariski mediji naveli su da je "provodio dane i noći pokušavajući da nađe način da povrati svoj novac".
Vijeuš je bio ko-osnivač i finansijski menadžer kompanije "Ekses Internešenel".
Žrtve Mejdofove prevare su brojne svetske banke i investicioni fondovi, dobrotvorna društva širom sveta, bogati vernici iz njegove sinagoge, ali i stanovnici gradića Ferfild u Konektikatu, čije je penzioni fond od 45 miliona dolara jednostavno nestao.
Pun iznos gubitaka za sada je nepoznat.
Mejdof se nalazi u kućnom pritvoru u svom apartmanu na Menhetnu, a njegovi računi su zamrznuti.
Investitor Filis Molčatski (61), penzioner iz Njujorka, koji je Mejdofu dao dva miliona dolara tužio je američkog brokera i traži 1.7 miliona dolara odštete od američke Komisije za hartije od vrednosti.
Smatra se da je ovo prvi pokušaj nekog investitora da traži odštetu od Komisije.

Нема коментара: