brojač poseta

понедељак, 08. децембар 2008.

LICENCE I ZA TAKSISTE!

Poboljšanje kvaliteta usluga glavni je cilj izdavanja vrednog papira do kojeg neće moći da dođu svi taksisti. Početkom ove nedelje biće gotov i tekst o uslovima za dobijanje licenci

s

Neki će da otpadnu... Taksisiti očekuju stroge kriterijume za dobijanje licenci

Beogradski taksisti naredne godine konačno će dobiti profesionalne licence. Kako smo saznali, početkom ove nedelje znaće se tačan nacrt teksta po kojem će se taksi licence za vozače i vozila izdavati, kao i to da li će one moći da budu prenosive kao u Americi, gde se naplaćuju i do 180.000 dolara, Velikoj Britaniji 19.000 funti, a u Australiji 157.000 australijskih dolara!

Dobijanjem ovog vrednog papira znatno će se poboljšati kvalitet usluge i napraviti selekcija u ovoj delatnosti, ali neće svi taksisti moći da ispune stroge kriterijume za njeno dobijanje.

Mirno u penziju

Milivoje Armuš, predsednik „Beo taksija", kaže za Press da će se početkom ove nedelje znati detalji o izdavanju licenci za vozače i vozila taksi prevoznika u prestonici.

- Trenutno se radi predlog nacrta teksta za licence taksi vozača. Mi smo dali naše primedbe Sekretarijatu za privredu i Gradskom veću. Očekujemo da početkom nedelje dobijemo završni tekst. Ukoliko on bude dobar, biće pušten u proceduru. Profesionalna licenca imaće tržišnu vrednost. To znači da će taksista, ukoliko bude išao u penziju, imati nadoknadu za mirne staračke dane - ukratko je objasnio Armuš.

Aleksandar Bjelić, predsednik udruženja „Žuti taksi", kaže za Press da se razmatraju dve varijante po kojima bi taksi vozači dobijali profesionalne licence.

Naredne godine uvođenje GPS-a

Naredne godine u taksi vozila biće uveden sistem geografskog pozicioniranja, koji će obezbediti lociranje taksi vozila, ubrzati primopredaju poziva i poboljšati organizaciju i kontrolu taksi prevoza. Skupština grada o svom trošku trebalo bi da obezbedi GPS sistem za praćenje kretanja i položaja vozila, digitalne taksimetre sa štampačem za izdavanje računa i čitače kreditnih kartica. Pozivanjem broja određene asocijacije njihov operater će preko GPS tehnologije pronaći najbliže vozilo.

- Jedna od varijanti je da profesionalne licence budu deljene besplatno, dok je druga da se one otkupljuju. Ukoliko se licence budu otkupljivale, time bi stvorili fond za taksiste koji žele da napuste ovaj posao, kao i za one koji idu u penziju. To je jedno od razmišljanja. Licence će sigurno zaživeti naredne godine. Ove nedelje tekst oko licenca biće završen, a onda će on ići na usvajanje - rekao je Bjelić.

Dopuna zakona

Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju trebalo bi, kada tekst o taksi licencama bude završen, da bude dopunjen odredbama koje će definisati tu oblast. Kako smo saznali, onaj ko dobije ili kupi licencu, moraće da „vozi" po strogim pravilima. Svaki vozač će morati da se bori da sačuva dozvolu za taksiranje, koja će mu biti oduzeta ako napravi nekoliko prestupa.

Нема коментара: