brojač poseta

недеља, 07. децембар 2008.

Lekari ne priznaju greške

Nezadovoljan načinom na koji se bolničko osoblje u subotičkoj Opštoj bolnici ponelo prema njemu i njegovoj supruzi, P. Š. iz Starog Žednika obratio se medijima. Ne znajući da svoju žalbu može da uputi zaštitniku pacijentovih prava u ovoj ustanovi, on je ispričao da je nakon otpuštanja iz bolnice njegovoj supruzi rečeno da se za dve nedelje javi na ambulantni pregled.– Kada smo došli u ambulantu u zakazano vreme, u čekaonici je bilo nekoliko desetina ljudi. Zbog razdaljine mesta u kome živimo i vožnje autobusom moja supruga je teško podnela put jer je imala bolove. Prišao sam medicinskoj sestri i rekao joj da imamo zakazan pregled i da mojoj ženi nije dobro, a ona mi je grubo odgovorila da ona ne može da mi pomogne i da moram da sačekam red – kaže P. Š.
S ciljem da podignu nivo bolničkih usluga i isprave ovakve i slične propuste u radu i organizaciji na koje im ukažu pacijenti, rukovodstvo Opšte bolnice uvelo je još pre pet godina službu putem koje pacijenti mogu da ostvare svoje pravo. Anđi Todorović, pravnici na mestu zaštitnika pacijentovih prava, čiji je posao da utvrdi bitne okolnosti na osnovu žalbi pacijenata, u prvih šest meseci ove godine podneto je 76 prigovora.
– Svaki pacijent koji nije zadovoljan pruženom zdravstvenom uslugom, odnosno postupkom zdravstvenog ili drugog radnika Opšte bolnice, ima pravo da podnese prigovor. Zaštitniku prava pacijenata građani mogu da se obrate lično ili poštom – kaže Dragana Penčić, PR Opšte bolnice Subotica.
Ona dodaje da ukoliko pacijenti nisu zadovoljni nalazom po prigovoru, svoje pravo mogu potražiti u zdravstvenoj inspekciji ili Filijali zdravstvenog osiguranja.
Jedan od problema utvrđivanja tačnosti navoda u žalbama je često negiranje od strane medicinskih radnika, te zaštitnik pacijentovih prava teško dolazi do istine.
– Zaposleni najčešće negiraju tužbu i zbog toga je teško utvrditi istinu. Zaštitnik pacijenata o svom nalazu obaveštava rukovodioca, odnosno direktora bolnice, koji dalje preduzima mere ukoliko za to ima pravnog osnova. Po odluci direktora, ako je žalba osnovana, radnicima Opšte bolnice umanjuje se lični dohodak do 30 odsto ili se sprovodi neka druga disciplinska mera u zavisnosti od težine postupka – kaže Penčićeva.
S obzirom na to da su zdravstvene institucije nedovoljno zakonski definisane, podzakonski akti bili bi od velike koristi u ostvarivanju pacijentovih prava.

Anonimni prigovori ne važe
Dragana Penčić kaže da prigovor mora podneti pacijent ili član uže porodice.
– Anonimni prigovori se ne evidentiraju, a kod pravilno podnesene tužbe odgovor se dostavlja za osam dana. Razlozi tužbe moraju biti precizno navedeni u pogledu opisa dela, vremena, lica i mesta.

Najčešće žalbe
– Pacijenti se najčešće žale na nekorektno ponašanje zdravstvenih radnika i saradnika, na povišen ton i neljubaznost, zatim na česte pauze, nepoštovanje radnog vremena, na dužinu čekanja, naročito na specijalističke preglede, kvalitet lečenja, kao i hitnost rešavanja zdravstvenog problema. Bilo je pritužbi i na organizaciju posla u određenim jedinicama ustanove, kao i na plaćanje zdravstvenih usluga – kaže Dragana Penčić.

Нема коментара: