brojač poseta

понедељак, 08. децембар 2008.

Kompjuter "Tesla" će promeniti svet

Prvi personalni superkompjuter na svetu, nazvan "Tesla", koji je 250 puta brži od prosečnog personalnog računara, predstavljen je u Londonu. Naučnici veruju da će im "Tesla" pomoći u eksperimentima i proračunima kako bi pronašli lekove za neke bolesti.

Naime, sada će istraživačima biti omogućeno da isprobaju stotine hiljada kombinacija ukrštanja naučnih podataka, kako bi došli do liste mogućih supstanci koje bi se koristile za lečenje ljudi.

Ovaj izuzetno brz računar imaće mogućnost da ubrza pronalaženje lekova protiv kancera, smatra Džek Kolins iz Naprednog biomedicinskog računarskog centra u Merilendu.

Superbrzi računar ima radne stanice napravljene od najnovijih NVIDIA grafičkih procesnih jedinica (Graphic Processing Unit), sposobnih da istovremeno izvršavaju veliki broj složenih računskih operacija, koje su do sada bile poveravane ogromnim skupinama računara koje su zauzimale cele prostorije.

- Ova tehnologija predstavlja veliki napredak u proizvodnji računara i zato je ovaj izum podjednako važan kao i pronalazak mikročipa. Tradicionalni procesor obavlja zadatke jedan po jedan, linearno, ali grafičke procesne jedinice rade simultano da bi, na primer, sve piksele boje okupile na ekranu kako bi projektovale pokretne slike. Sa sadašnjim računarom vam je potrebno oko šest sati da "skinete" film sa Ipoda, dok bi vam s ovim bilo neophodno dvadesetak minuta - kaže Bendžamin Beraondo, predstavnik NVIDIA.

"Tesla" čini inovativnom upotrebu revolucionarnih grafičkih procesnih jedinica, za koje NVIDIA tvrdi da mogu dovesti sledeće generacije kućnih računara do "brzine svetlosti".

Iako je njegova cena od četiri hiljade funti previsoka za većinu ljudi, ovaj računar visokih performansi postaće neprocenjiv za univerzitete i medicinske ustanove. Superkompjuter, koji zajednički prave kompanije iz Velike Britanije, poput "Viglena", "Armarija" i "Della", trenutno se prodaje samo univerzitetima i naučnim i istraživačkim grupama. "Teslu" već koriste studenti sa najpoznatijih tehničkih univerziteta poput MIT-a, Kembridža i Oksforda. Iz kompanije "Dell" kažu, međutim, da će ubrzo početi sa serijskom proizvodnjom ovog računara, za najšire tržište.

Нема коментара: