brojač poseta

субота, 20. децембар 2008.

Kina zabranila internet pristup Njujork tajmsu

Kina zabranila internet pristup Njujork tajmsu
Kina je blokirala internet pristup vebsajtu "Njujork tajms"a u poslednjih par dana, ali se ne zna da li je uzrok tome određeni sadržaj tog američkog dnevnika ili je reč o ponovnom uvođenju striktne cenzure korišćenja interneta.

Po navodima "Njujork tajmsa", pristup njihovom vebsajtu u Kini nekima je uskraćen još od četvrtka uveče. Izvesno je da nije u pitanju nikakav tehnički problem, saopšteno je iz veb-tima američkog dnevnika.
Ministarstvo industrije i informativne tehnologije Kine, koje je odgovorno za regulativu interneta, odbilo je da komentariše ovu blokadu.
Portparol Ministarstva spoljih poslova izjavio je danas da se njegovo ministarstvo ne bavi internetom, mada je ranije ove nedelje branio pravo Kine da cenzoriše vebsajtove čiji sadržaj vlada u Pekingu smatra ilegalnim. Uz to je dodao da i druge zemlje regulišu korišćenje interenta.
Peking je olabavio kontrolu medija i pristup internetu tokom Olimpijskih igara, što je trebalo da pokaže međunarodnoj zajednici da su Igre donele veću slobodu kineskom narodu. Tokom letnjih meseci, Kinezi su mogli da pristupe sajtovima kojima dugo nisu imali pristup, poput BBC-a, Hjuman Rajts Voča i drugih.
Njujork tajms navodi da je Peking ranije ove nedelje blokirao pristup vewbsajtu BBC-a na kineskom, kao i sajtu Vois of Amerika, Ejžavik i hongkoškim novinama "Ming Pao", ali da je nekima od njih pristup vraćen u petak.
Kina ima najviše onlajn korisnika na svetu - više od 250 miliona, ali ima i vrlo sofisticirani sistem na policijskom vebsajtu za "detektovanje" senzitivnog materijala i rutinski blokira sajtove koji, recimo, pružaju podršku nezavisnosti Tibeta ili tibetanskom duhovnom vođi Dalaj lami.

Нема коментара: