brojač poseta

петак, 19. децембар 2008.

Kastro: Oslobodićemo političke zatvorenike radi razgovora sa Obamom

Kastro: Oslobodićemo političke zatvorenike radi razgovora sa Obamom
Kubanski predsednik Raul Kastro izjavio je danas u Braziliji da bi njegova zemlja mogla da oslobodi političke zatvorenike kao jedan od ustupaka kojim bi se otvorio put za razgovore s novoizabranim američkim predsednikom Barakom Obamom.

"Hajde da obavimo ustupak za ustupak", rekao je Kastro novinarima tokom posete Braziliji, glavnom gradu Brazila.
Ovo je najkonkretnija ponuda Kube za smanjenje tenzija sa SAD od kako je Obama izabran za predsednika, ocenio je Rojters.
Kastro je pozvao SAD da oslobode petoricu osuđenih kubanskih špijuna koji se nalaze u američkom zatvoru.
"Vratite nam naših pet heroja. To je ustupak sa obe strane", poručio je Kastro SAD, koje redovno traže oslobađanje političkih disidenata koji se nalaze u kubanskim zatvorima.
"Kubanska petorka" osuđena je u junu na dugogodišnje zatvorske kazne zbog špijunaže, ali ih mnogi Kubanci slave kao nacionalne heroje.
Obama je pružio nadu za poboljšanje odnosa SAD i Kube, rekavši da je otvoren za razgovore i obećavši da će smanjiti ograničenja za Amerikance kubanskog porekla koji putuju u svoju rodnu zemlju i šalju novac rođacima.
Kuba je nagovestila i da je voljna da razgovara sa Obamom, a Kastro je nedavno izjavio da bi se sa njim mogao sastati na neutralnom terenu.

Нема коментара: