brojač poseta

понедељак, 29. децембар 2008.

Iznajmite policajca za 430 dinara na sat
Ukoliko ste ikada želeli da iznajmite pravog policajca, koji će vam za određenu sumu odrađivati poslove koji idu uz njegovu dužnost, to možete da učinite i u Hrvatskoj, piše nedeljnik "Nacional".

Dva dana pre Božića, u Narodnim novinama, hrvatskoj verziji Službenog glasnika, izašlo je godišnje rešenje MUP-a, zapravo cenovnik "posebnih troškova nastalih radom Ministarstva unutrašnjih poslova".

Rešenje je potpisao ministar Tomislav Karamarko lično, a dokument od 20 članova predstavlja zapravo cenovnik usluga policijske opreme i radnika u privatne svrhe za one koji su spremni da ponude traženi novac.

Svako ko bude imao dovoljno novca, ali i opravdani razlog za traženje usluga od policije, doslovno će moći da iznajmi policajca u skladu sa objavljenim cenovnikom.

Moguće je iznajmiti policajca za praćenje bilo kakvog tereta, osiguravanje raznih priredbi, protiveksplozivnih provera ili kao telohranitelja, koji će vas koštati od 430 do 520 dinara na sat, u zavisnosti od obuke i roda policije u kojem se nalazi.

Cena iznajmljivanja redovnog policajca je 430 dinara na sat, a pripadnik kriminalističke policije je 90 dinara skuplji. Policajac iz redova interventne policije moći će da se angažuje za 550 dinara na sat, a najluksuznija roba je policijski specijalac koji košta 590 dinara sat.

Ovo nije prvi put da hrvatska policija koristi svoje resore u komercijalne svrhe. Poslednjih nekoliko godina to je postala redovna praksa, a resorno Ministarstvo nema nikakvog razloga da s njom i prestaje.

Tako je hrvatski MUP samo od iznajmljivanja helikoptera zaradio četiri miliona dinara tokom 2006. godine. U policijskoj ponudi uredno se nalaze i gotovo sva motorna vozila, od čamaca i automobila do letelica, a moguće je iznajmiti i cele posade.

Najčešći korisnici usluga policije su producentske kuće za potrebe snimanja filmova, a neretko zahteve šalju i organizatori sportskih takmičenja.

Poznato je kako su se do sada službeni policijski automobili koristili u brojnim rekonstrukcijama popularne televizijske emisije Istraga, a za scene potere po urbanim sredinama, automobili su zajedno sa policajcima i njihovim satnicama od 500-ak dinara bili korišteni i u seriji "Balkan".

Ukoliko neko želi da rentira automobil, moraće da plaća 80 posto od svake litre goriva na pređenu kilometražu, dok za autobus izdvaja 250 posto, odnosno za interventno vozilo 150 posto litre goriva po kilometru.

Za potrebe scena u kojima će službena vozila da se pojave u stanju mirovanja, platiće 500 dinara po satu iznajmljivanja.

Portparol hrvatske policije Krunoslav Borovec kaže za "Nacional" da ovakva praksa komercijalizacije policije se ne razlikuje previše od pravilnika policije drugih država.

"Mislim da u ovom cenovniku nema ničega spornog, jer gotovo sve razvijene države u svetu takođe imaju takvu praksu. Celu stvar strogo kontrolišemo, tako da se policijski resursi ne mogu koristiti u bilo čije privatne svrhe", istakao je Borovec i dodao da se to posebno može videti u slučaju iznajmljivanja letjelica.

"Policija sigurno neće odobriti zahtev neke osobe da se iz ličnog zadovoljstva provoza helikopterom", objašnjava Borovec.

Helikopteri se upotrebljavaju u većini slučajeva na zahtev novinarskih ekipa ili za snimanje skijaških trka i sličnih priredbi.

U sklopu cenovnika, u ponudi je helikopter tipa Bell, a najpopularniji je manji tip 'Bell 206'. Radi se o najskupljoj vožnji, jer sat vožnje košta od 31.000 do 100.000 dinara.

U slučaju organizacije javne priredbe. ukoliko se organizator odluči na ovu ponudu, dužan je da plati troškove dodatnih policijskih snaga, vozila, a moguće je i iznajmljivanje zaštitne ograde, što sve skupa dnevno košta 100.000 dinara.

Za 1120 dinara moguće je korištenje protiveksplozivnog odjela, u slučaju da postoji sumnja da je podmetnut eksploziv, a ako se te sumnje pokažu i istinitim, naručioc ove usluge moraće da plati dodatnih 2000 dinara na sat.

U cenovnik ispitivanja i veštačenja MUP-a uključena su i 71 različita testiranja. U zavisnosti od vrste i namene testiranja, što između ostalog uključuje i testiranje na drogu, hemikalije, eksplozive, ili izrade fotografije, cene se kreću od 80 do 20.000 dinara.

Iznajmljivanje maske, disalice i peraja, košta 30 dinara na dan, iznajmljivanje skutera 1.000, a kurs ronjenja na dah do 4.000 dinara na dan.

Za osmomesečni kurs obuke psa policija traži 300 hiljada dianra, a ako gazda ovog kućnog ljubimca odluči da prisustvuje celom procesu, to će ukupno da ga košta 700 hiljada dinara.

Нема коментара: