brojač poseta

недеља, 14. децембар 2008.

IZGOREO "BLEK PANTERS"

Jedan od najpopularnijih beogradskih splavova nestao u plamenu za svega nekoliko minuta. Povređenih nije bilo, a uzrok požara su, po svemu sudeći, neispravne električne instalacije

blek panters

Ostali samo dugmici... Samo 20 minuta je bilo dovoljno da vatra sve proguta

Poznati beogradski splav „Blek panters", vlasnika Tome Jovanovića, čuvenog gradskog muzičara Tome Pantera, juče je potpuno izgoreo. Za samo nekoliko minuta, jedan od najpopularnijih beogradskih mesta za izlazak na Adi Ciganliji pretvoren je u prah i pepeo. Do požara je došlo oko 15 časova, a uzrok vatrene stihije je, po svemu sudeći, kvar na električnim instalacijama.

„Pantersi" ikona Beograda

„Blek pantersi" su bili legendarno mesto, poznato po izvrsnoj romskoj muzici u gradu i najbolje mesto za završetak noćnog provoda. Splav je ime dobio po nazivu benda koji u njemu svira već nekoliko godina. Kako reče Toma Panter, vođa benda i vlasnik splava, ime „Crni panteri" je nastalo „zato što su crni i zato što skaču na goste k'o panteri". Na splav su često navraćali pripadnici društvene i političke elite.

U trenutku izbijanja vatre, u lokalu se zatekao samo jedan zaposleni radnik, čuvar Miroljub, koji je uspeo na vreme da se dokopa obale. Po njegovim rečima, požar je krenuo s tavana i ubrzo se proširio po celom splavu.
- Ni sam ne znam kako je sve počelo - rekao nam je usplahireni čovek. - Istrčao sam napolje čim sam primetio vatru pa ne mogu da procenim kojom se brzinom sve odvijalo. Ipak, mislim da požar nije trajao duže od dvadesetak minuta.
Vatrogasci koje smo zatekli na mestu plamene stihije kažu da je na teren izašlo osam vozila sa oko 25 vatrogasaca i da su požar uspeli da saniraju za manje od deset minuta. Postojala je opasnost da vatra zahvati plinske boce u blizini splava, što bi svakako ugrozilo i ljude koji su se zatekli na šetalištu. Srećom, temperatura je istopila mesingane ventile, ali do eksplozije nije došlo.
Posle gašenja vatre vatrogasci dugo još iz bezbednosnih razloga nisu dozvoljavali da se priđe izgorelom splavu, a ispred zgarišta su se okupili radnici „Blek pantersa" i brojni znatiželjnici.

blek panters

VATRENA ATMOSFERA... Ostala je samo uspomena

- Šta da ti kažem, ostali samo dugmići - kiselo je pokušao da se našali Slobodan Jovanović, sin vlasnika. - I to baš sada, pred Novu godinu. A baš smo o struji vodili računa. Pazili smo, redovno smo svaku sijalicu menjali, al' šta vredi. Znamo šta se dešavalo na drugim splavovima, gledao sam kad je gorelo na „Hua-hua", kao upaljena šibica. Još kada je ovakav vetar.
Požari na splavovima su sve češća pojava u Beogradu. Samo u poslednjih mesec dana izgorela su tri objekta. Najpre je u dim otišao splav „Katastrofa" kod Beogradskog sajma, a nedavno i „Andrevud" u čukaričkom rukavcu na Savi. „Blek panters" je poslednji u nizu.

Нема коментара: