brojač poseta

петак, 12. децембар 2008.

Guverner prkosi celoj Americi

Guverner prkosi celoj Americi

Rod Blagojević, guverner američke države Ilinois, za sada nema nameru da podnosi ostavku zbog afere u kojoj je optužen da je planirao da „najboljem ponuđaču” proda mesto u Senatu koje je do izbora za predsednika SAD pripadalo Baraku Obami, kao i da je uzimao provizije od firmi koje su dobijale državne poslove. Keli Kvin, portparol Blagojevića, izjavila je da se guverner juče vratio „uobičajenom poslu” u kancelariji na 16. spratu „Tompson centra”, zgrade koja se nalazi u neposrednoj blizini čikaškog sedišta Obamine tranzicione vlade.

Iz izvora bliskog porodici „Blic” saznaje da guverner sprema strategiju odbrane i da će danas ili sutra sazvati konferenciju za štampu, kada će izneti svoje viđenje čitavog slučaja za koji kaže da je „politički motivisan”, a da su snimci na koje se poziva optužba „izmontirani” i njegove reči „istrgnute iz konteksta”. Iz vrha Demokratske partije od utorka kada je uhapšen guverner Ilinoisa, koji je istog dana pušten uz kauciju, stižu pozivi da Blagojević podnese ostavku. Obama je putem svog portparola Roberta Gibsa poručio da je „pod sadašnjim okolnostima teško očekivati da guverner efektivno radi svoj posao i služi narodu Ilinoisa”. Među liderima Demokratske partije u američkom Senatu juče je cirkulisalo pismo adresirano na Blagojevića u kojem se insistira da on mora da podnese ostavku i „ni u kom slučaju ne sme da imenuje osobu koja će popuniti upražnjeno mesto u Senatu”. Liza Mejdigen, državni tužilac Ilinoisa, zapretila je da će Blagojevićev slučaj izneti pred Vrhovni sud ukoliko on sam uskoro ne podnese ostavku.
Američka TV mreža Ej-Bi-Si je, pozivajući se na svoje izvore iz federalnih službi, u sredu objavila da je Džesi Džekson Junior, demokratski kongresmen iz Ilinoisa koji je blizak Obami, bio „kandidat broj 5” koji se pojavljuje u snimcima Blagojevićevih razgovora i koji je, navodno, bio spreman da plati oko milion dolara za „otkup” mesta u Senatu. Džesi Džekson Junior je izjavio da su ga iz FBI uverili da on „nije meta istrage”.
U dokumentu na 76 strana u kojem se nalaze transkripti Blagojevićevih razgovora koje je u poslednja tri meseca načinio FBI pojavljuje se i snimak guvernera Ilinoisa od 31. oktobra ove godine, u kojem on tvrdi da je izaslanik „kandidata broj 5” ponudio milion dolara za mesto u Senatu. Džesi Džekson Junior negirao je da je „ikada slao izaslanika”.
U transkriptima tajno načinjenih snimaka Blagojevićevih razgovora pojavljuje se i „zamenik guvernera A”, koji je trebalo da bude glavni izvršilac u obračunu guvernera i njegove supruge Patriše sa firmom „Tribjun kompani” čiji je list „Čikago tribjun” često povezivao Blagojevića sa lokalnim aferama. U sredu je ostavku podneo Bob Grinli, Blagojevićev 33-godišnji zamenik, što je pokrenulo špekulacije da je on „zamenik guvernera A”. Na snimcima se čuje glas Patriše Blagojević kako suprugu kaže da naredi da se obustavi državno finansiranje stadiona „Rigli fild”, na kojem igra bejzbol ekipa „Kabsa” koja je u vlasništvu „Tribjun kompani”, sve dok vlasnik te firme ne smeni uredništvo „Čikago tribjuna”.
Na vanrednoj sednici Predstavničkog doma Ilinoisa u ponedeljak raspravljaće se o pravnom načinu na koji bi Blagojeviću mogao da se oduzme mandat da imenuje novog senatora iz Ilinoisa i ta odluka prenese na birače.

Istraga i protiv supruge
Supruga guvernera Ilinoisa rođena je 1965. godine u Čikagu. Njena sestra je Debora Mel, član Predstavničkog doma Kongresa države Ilinois, a otac Ričard Mel, dugogodišnji član Gradskog veća Čikaga i jedan od uticajnijih političara u tom gradu. Diplomirala je ekonomiju na Univerzitetu Ilinois u Urbana-Šampejnu. Do 2003. godine kada je postala prva dama Ilinoisa imala je svoju firmu za prodaju nekretnina. „Čikago tribjun” je krajem prošle godine tvrdio da FBI vodi istragu protiv nje, zbog čega je došla u sukob sa ovim listom, koji je navodio i da ona ima i nezakonite poslovne veze sa biznismenom Antoanom Tonijem Reckom. On je u junu ove godine osuđen zbog korupcije. Ovaj američki građevinski preduzimač sirijskog porekla skupljao je novac za kampanju Roda Blagojevića, a povezivan je i sa Barakom Obamom.

Psovanje Obame
Tokom telefonskog razgovora sa dvojicom savetnika, guverner Illinoisa je na račun Baraka Obame navodno izrekao salvu psovki. „Kažete mi da moram da istrpim još dve godine da ne radim ništa i da dam ovom je… (Baraku Obami) njegovog senatora? Neka se je…! Za šta? Ni za šta! Neka zaje…”, rekao je Blagojević. Na istom snimku Blagojević objašnjava kako mora da nekako nađe izlaz iz „finansijskog stresa” u kojem se našla njegova porodica i da je njegova žena „i više nego kvalifikovana da vodi upravni odbor korporacije”.

Poziv Rodu Blagojeviću da se vrati u Srbiju

Malo šumadijsko selo Veliko Krčmare juče se diglo na noge u odbrani svog zemljaka Roda Blagojevića, čije je kršteno ime Milorad. On ima očevinu u Krčmarima, na brdu Visak, koja ga čeka. A tu je uvek dobrodošao.
- On ovde, kao i njegov brat, ima oko hektar zemlje. Pa ako ne može da opstane u toj Americi, neka se vrati u Srbiju. Imaće od čega da se živi, može da jede kačamak, da gaji kravu i poneko prase, pile… Pa mi tako živimo odvajkada. Imamo i voćnjak. Mi ga se nismo odrekli, i uvek je dobrodošao, kažu Miladinka i Dragan Blagojević, sinovac i snaja američkog političara srpskog porekla.

Нема коментара: