brojač poseta

субота, 13. децембар 2008.

Goste tuku pred lokalima

NOVI SAD - Večernji izlazak za Zorana R. (20) prošlog vikenda se završio poražavajuće: završio je u Kliničkom centru nakon što ga je pretuklo i izmaltretiralo obezbeđenje ispred lokala. Povodi za izbacivanje gostiju iz kafana nekada postoje, ali nijedan od njih ne pravda batinanje, kažu i ugostitelji. U policiji potvrđuju da se tuče sa obezbeđenjem dešavaju gotovo svakog vikenda.Zoranovi prijatelji navode da im je subotnji izlazak u folkoteci „Kili“ bio prijatan sve dok mladić nije „slučajno očepio jednog od gostiju u lokalu“. Mladić mu je poručio da će ga „sačekati napolju“, a par sati kasnije Zoran je na grub način shvatio da je održao obećanje.
- Kada smo izlazili, stao je ispred Zorana i pitao ga „šta umišlja ko je“, a ubrzo je usledio prvi udarac - priča Nemanja K., očevidac tuče. On tvrdi da su se četvorica pripadnika obezbeđenja, obučenih u jakne sa natpisom „Kili“ pridružila maltretiranju mladića, dok su njemu zapretili da će ga, „ako pozove policiju naći i ubiti“.
- Srušili su ga na pod i terali ga da drži ruke uz telo, dok su ga naizmenično tukli pesnicama po glavi. Nisam mogao to da gledam, već sam pozvao policiju - priča Nemanja, tvrdeći kako su izbacivači na kraju nasrnuli i na njega.
S obzirom na to da su videli da je telefonirao, par puta su ga gurnuli, ponovili pretnje, a zatim seli na skutere i otišli. Bukvalno su se za sekund mimoišli sa policijom koja je o svemu sastavila zapisnik. Prema tvrdnjama mladića, incident je zabeležila i nadzorna kamera ispred ulaza u lokal, tako da se nadaju da će policija snimak iskoristiti kao dokaz.
Zoran je potom odvezen u bolnicu, gde su mu konstatovane lakše povrede u vidu podliva i nagnječenja.
U novosadskoj policiji potvrđuju da imaju problema sa bahatim obezbeđenjem u klubovima i ovakvom vrstom nasilja. Radnici obezbeđenja u mnogim lokalima nisu ni prijavljeni kao zaposleni.
- Tuča sa obezbeđenjem ima skoro svakog vikenda. U većini slučajeva se zna ko su momci koji rade kao „vratari“, ali se uglavnom svi „prave mutavi“ kada izađemo na teren. Gosti strahuju da ih prijave, oni uglavnom pobegnu pre no što stigne patrola, a vlasnici tvrde da oni uopšte nemaju angažovanu službu za obezbeđenje. U većini slučajeva budu prekršajno kažnjeni za učešće u tuči i to je to - kaže izvor „Blica“ iz policijske stanice „Stari grad“, koja pokriva širi centar grada, gde se većina lokala i nalazi.
Kako same kafedžije kažu, za izbacivače uglavnom angažuju sportiste, studente DIF - a i momke koji treniraju borilačke veštine. Iako po zakonu ne smeju da primenjuju silu, osim potrebne da fizički udalje gosta iz lokala, većina tih momaka ne preza da potegne pesnicu, a u jednom slučaju se dogodilo da izvuku čak i pištolj na nepoželjnog gosta.

Gazda bez komentara
I pored brojnih pokušaja, „Blic“ nije uspeo da dobije komentar vlasnika lokala „Kili“. Prema rečima našeg sagovornika Nemanje K., njemu je to pošlo za rukom par dana nakon incidenta.
- Javio mi se na telefon, i kada je čuo zašto ga zovem pitao me je „šta on ima sa tim šta radi njegovo obezbeđenje“ - kaže Nemanja, koji je o svemu, pored policije, obavestio i inspekciju rada.

Нема коментара: