brojač poseta

среда, 03. децембар 2008.

GENERALNI ŠTRAJK U PROSVETI

Vladi ostavljen rok od sedam dana da ispuni zahteve prosvetara za povećanje plata i potpisivanje kolektivnog ugovora

Sindikati prosvetnih radnika pozvaće zaposlene u obrazovanju da stupe u generalni štrajk 10. decembra ako ministarstva prosvete i finansija do tada ne ispune njihove zahteve! Oni traže povećanje zarada i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Živanović: nismo socijalni slučajevi

Za razliku od Sindikata obrazovanja Srbije i Unije sindikata prosvetnih radnika, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost" ne odustaje od zahteva da novembarska i decembarska plata budu povećane za pet odsto! Predsednik tog sindikata Tomislav Živanović kaže za Press da će tražiti jednokratnu pomoć onog trenutka kada prosvetni radnici budu proglašeni za socijalne slučajeve.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Miodrag Skrobonja kaže za Press da su prosečne plate u srpskoj prosveti niže od plata u „Gradskoj čistoći".

- Prosečna plata u „Gradskoj čistoći" iznosi 38.000 dinara, dok je prosečna zarada u srpskoj prosveti 34.971 dinar, što najbolje govori o tome kako u Srbiji žive oni koji obrazuju decu. Ako uzmete zvanične statistike, videćete da su plate prosvetnih radnika najniže među korisnicima budžeta, a radi se o najobrazovanijoj strukturi zaposlenih u Srbiji. Svuda u Evropi za prosvetu se izdvaja 6,4 odsto bruto nacionalnog dohotka, a kod nas svega 3,28 odsto - upozorava Skrobonja.

Najavom štrajka zapretili su juče svi reprezentativni sindikati obrazovanja. Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije Branislav Pavlović kaže za Press da su sindikati ujedinjeni oko zahteva.

- Ako naši zahtevi ne budu ispunjeni, stupićemo u generalni štrajk posle 10. decembra ili na početku drugog polugodišta - rekao je Pavlović.

Sindikat obrazovanja Srbije zatražio je juče od Vlade Srbije i resornih ministarstava da najkasnije do 10. decembra potpišu aneks Protokola o povećanju plata u 2008, kao i novi posebni kolektivni ugovor za sve nivoe obrazovnih institucija.

Zarade zaposlenih u prosveti za novembar:

Pomoćno osoblje (I stepen stručne spreme) od 14.000 do 15.000 dinara

Nenastavno osoblje (IV stepen stručne spreme) od 18.000 do 20.000

Učitelji (VII stepen stručne spreme) 37.000

Profesori (VII stepen stručne spreme) 42.000

- Sindikat drži za reč prethodnog ministra finansija i aktuelnog premijera da će se omogućiti dva povećanja plata zaposlenima u obrazovanju, i to četiri odsto u aprilu i još četiri odsto u septembru, čime bi ukupno povećanje bilo osam odsto - rekao je Pavlović.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Miodrag Skrobonja tvrdi za Press da je u budžetu za ovu godinu, u delu namenjenom za prosvetu, ostalo oko milijardu dinara.

- To je savim dovoljno za povećanje zarada od pet odsto, što bi iznosilo oko 412 miliona dinara. Ali, da bi se održao nivo takvih plata, to bi budžet za 2009. koštalo pet milijardi dinara. U ovom trenutku realnije je da prosvetni radnici dobiju jednokratnu novčanu pomoć nego da im plate za novembar ili decembar budu uvećanje za pet odsto. Prema našoj računici, nenastavnom osoblju bilo bi isplaćeno po 8.000 dinara, a nastavnom po 5.000 dinara - kaže Skrobonja.

Нема коментара: