brojač poseta

понедељак, 08. децембар 2008.

Šefovi „Pink pantera“ iz Beograda i Zagreba

Pink panteri“, banda pljačkaša nakita sa holivudskim metodama, u kojoj većinu čine Srbi, privlači veliku pažnju francuskih medija. Ove nedelje sud u Savoji osudio je Dragana Mikića (koji je u bekstvu) na 15 godina zatvora, Gorana Dražića na 10, a Bobana Stojkovića na šest godina zbog pljački koje su počinili od 2001. do 2003. godine, čiji je plen iznosio 7, 5 miliona evra.Spektakularnim krađama u Parizu, Ženevi, Dubaiju, Sen Tropeu, Kurševelu, Monaku, Tokiju, Londonu, čiji se plen procenjuje na oko 100 miliona evra, „panteri“ su postali košmar svih policija sveta, primećuje list „Figaro“.
„Za razliku od malih francuskih lopova, koji nekad imaju teškoće da pređu iz jedne u drugu oblast da bi organizovali napad, ’ružičasti panteri’ prelaze hiljade kilometara da bi udarili tamo gde ih interesuje“, objašnjava medijima jedan bivši policijski inspektor, dodajući, „ova banda je izmislila novu formu kriminalne mondijalizacije“.
Francuski mediji opširno opisuju njihov operativni model, koji se sastoji od nekoliko faza. Prema njihovim izvorima, kada odrede lokaciju, najčešće u velikoj metropoli ili luksuznim letovalištima i ski-centrima, „panteri“ šalju ekipu koja je zadužena da pripremi teren. To je najčešće par koji igra ulogu bogatih klijenata zlatara, neka vrsta glob-trotera koji tečno govore četiri i više jezika, i čija je uloga da procene mere bezbednosti. „Pre nego što odu, oni proučavaju putanje za beg i sa bolesnom preciznošću mere vreme koje je potrebno policiji da od najbliže stanice dođe na lice mesta“, objašnjava Doron Levi, portparol unije francuskih zlatara i sajdžija. Druga ekipa prelazi u akciju, „poput pravih plaćenika“. Kako bi prošli neprimećeno, oni se kamufliraju da bi se uklopili u lokalni pejzaž. U Tokiju su 2004. godine stigli pred zlataru na biciklima sa maskama protiv zagađenja na licu, i odneli nakit vredan 25 miliona evra, u Sen Tropeu su nosili majice sa cvetićima, poput turista, za pljačku u Londonu su došli u skupocenom „bentliju“, lica sakrivenih iza elegantnih šešira. Osim humora, srpski „panteri“ imaju i smisao za spektakl, pa su tako u Dubaiju uleteli vozilima kroz vitrine zlatare, u crnim kombinezonima, i tokom 90 sekundi, koliko im je trebalo da opljačkaju nakit u vrednosti od 11 miliona dolara, ostavili su zastrašujući utisak.
„Ni jedna tvrđava im ne uliva strah“, kaže Kristof Aže, šef sudske policije iz Monaka, nesvesno doprinoseći legendi. Prema informacijama francuskih medija, „tvrdo jezgro“ čini tridesetak šefova koji se nalaze u Zagrebu, Tirani i Beogradu, odakle šalju instrukcije operativcima koje čine bivši srpski, hrvatski i crnogorski policajci i vojnici koji su se borili u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. „Za njih je smrt detalj“, sleže ramenima Aže, koji ih opisuje kao izuzetno hladnokrvne, sa veoma preciznim i metodičnim načinom rada.
Da li je slučajno što se dan pošto su Mikiću, Dražiću i Stojkoviću izrečene kazne, u centru Pariza odigrala najveća pljačka nakita zabeležena u francuskoj istoriji? Pljačkaši, koji su odlično poznavali teren, pokupili su nakit u vrednosti od 80 miliona evra i izgubili se brzinom munje. Pariska policija govori o „velikim profesionalcima“ i ne isključuje mogućnost da pljačkaši dolaze iz istočne Evrope. Prema istim izvorima, nakit i dijamante je teško preprodati osim u istočnoj Evropi, koja je postala novi Eldorado za preprodavce na ilegalnom tržištu. Ostaje da se vidi da li je i ova „pljačka veka“ delo „pantera“, ili im je neko uputio izazov.

Нема коментара: