brojač poseta

субота, 13. децембар 2008.

Šef Interpola pred optužnicom za korupciju

Šef Interpola pred optužnicom za korupciju

Šef Interpola i prvi čovek južnoafričke policije Džeki Selebi biće optužen za korupciju, saopštila je kancelarija državnog tužioca Južne Afrike. Selebi je danas u sudu pokušao da hitnom žalbom i neoubičajenim zahtevom blokira istragu, ali je Nacionalno tužilaštvo (NPA) saopštilo da će optužnica biti podignuta u najskorijem roku, bez puštanja mnogo detalja u javnost. U zahtevu za prekid istrage je zatraženo da sud spreči podizanje optužnice i objavi imena svih svedoka i dokaze o Selebijevoj povezanosti sa kriminalnim grupama.

"Pobrinuo sam se za to da ako Selebi bude optužen neće biti hapšenja, već ćemo u dogovoru sa njegovim advokatom odrediti datum kada će se pojaviti na sudu", rekao je v.d. direktora NPA Mokotedi Mpše.

Selebi se dovodi u vezu sa Glenom Agliotijem, optuživanim narko dilerom, kome predstoji suđenje za ubistvo korumpiranog rudarskog magnata Breta Kebla. Aglioti, koji je nadimak "landlord" (gazda) dobio zbog dobro poznate umešanosti i jedne od vodećih uloga u trgovini drogom u Južnoj Africi, prošlog meseca se izjasnio kao kriv za šverc dve tone pakistanskog hašiša u zemlju kao deo nagodbe sa vlastima. Aglioti je dobio odloženu kaznu od 10 godina zatvora, novčanu kaznu, a zauzvrat će biti jedan od glavnih svedoka u suđenjima protiv vodićih narko kartela.

Istragu nad nekoliko visokih zvaničnika vladajuće partije Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), među kojima su Selebi i vođa ANC Džejkob Zuma, sprovodi nezavnisna istraživačka jedinica pod imenom "Škorpioni", nad kojom ANC pokušava da preuzme kontrolu. Zuma je pre neki dan optužen za davanje mita, prevaru, reketiranje, izbegavanje poreza i pranje novca. Čelnici ANC su ove nedelje razgovarali o mogućnosti da se "Škorpioni", koji su deo kancelarije tužilaštva, a ne policije, prebace pod Selebijev nadzor, pritom iznevši optužbe da jedinica zajedno sa medijima vodi političku kampanju protiv partije. ANC je saopštio i da jedinicu vode inspektori koji su služili za vreme aparthejda i koji imaju "reakcionarske i desničarske" ciljeve. Nakon tog sastanka Selebijeva policija je uhapsila Gerija Nila, prvog čoveka "Škorpiona", zbog navodne korupcije. Opoziciona Demokratska alijansa je na to hapšenje reagovala saopštenjem da se vodi "lov na veštice" kako bi se skinula odgovornost sa Selebija.

NPA je, kako javlja BBC, još u septembru izdala naloge za hapšenje i pretres Selebijeve kuće i kancelarije, ali oni još nisu iskorišćeni.

Selebija prate mnoge kontroverze od kako je postao prvi crnac na čelu policije Južne Afrike. Od navoda da je jednu policajku nazvao "šimpanzom", preko kritike javnosti zbog izjave da treba legalizovati prostituciju tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. godine, do konačnog priznanja da je prijatelj sa Agliotijem. Selebi tvrdi da su oni prijatelji i da nikada nisu razgovarali o kriminalu, kao i to da je "ljut što se Aglioti upleo u kriminalne radnje". Interpol je Selebija izabrao za predsednika pre tri godine.

Нема коментара: