brojač poseta

субота, 20. децембар 2008.

Dijamanti su večiti, ali sve ih je teže prodati

Na najvećoj svetskoj berzi dragulja u Antverpenu promet opao za 35 odsto

Brisel, 20. decembra – Tržište dijamanata jedno je od prvih koje je izračunalo štetu od globalne finansijske krize. Iz centra svetskog tržišta nebrušenim dijamantima u Antverpenu stižu vesti o dramatičnom padu prometa za oko 35 odsto (619 miliona evra) i planu za otpuštanje 14.000 zaposlenih i drugim posledicama globalne finansijske krize. Da se veoma malo trguje poslednjih meseci potvrđuju i zvaničnici Svetskog centra dijamanata, koji tvrde da je otkupna cena jednokaratnih dijamanata od oktobra opala za 11 odsto. Zbog činjenice da je dijamante danas lako kupiti, ali ih je sve teže prodati, vodeće kompanije za dijamante AVDC i „Rio Tinto” smanjiće proizvodnju u idućoj godini i nastaviće sa otpuštanjima.

Antverpen, na obalama Shelde, još od 16. veka poznat je kao centar svetske industrije i trgovine dijamantima koji su dopremani iz Afrike. Na površini većoj od jednog kvadratnog kilometra, stvoren je distrikt u kojem se trguje dijamantima u više od 1.500 juvelirnica i drugih specijalizovanih radnji. Parola „Dijamanti vole Antverpen” zaštitni je znak drugog po veličini belgijskog grada sa 470.000 stanovnika, u kojem se obavlja oko 85 procenata svetske trgovine nebrušenim, 40 odsto brušenim i 50 odsto trgovine industrijskim dijamantima. U trgovini najtvrđim mineralom zaposleno je 34.000 ljudi.

Da je kriza sasvim ozbiljno potresla najveću svetsku berzu govori i činjenica da je Svetski dijamantni centar (SDC) otkazao tradicionalnu gala-večeru kojom se obeležava kraj godine. Tako će, za razliku od prošle godine kada su na večeri govorili Bob Geldof, Bil Klinton i Al Gor, izostati glamurozna svečanost. „Ljudi očekuju da se u dijamantnoj industriji sve vrti oko glamura i iluzija. Ove godine, uz sve što se događa, to je pogrešan osećaj”, objasnio je razloge za otkazivanje večere i prateće dvodnevne svečanosti Filip Klas, iz SDC-a. Kriza je najveća koja je do sada potresla Antverpen, još od „velike depresije”.

Ono što situaciju još više otežava jesu pokrenute policijske istrage protiv nekih značajnih antverpenskih trgovaca dijamantima zbog sumnji u prevare i nesavesno poslovanje. Ali za utehu im može biti to što ruže ne cvetaju ni konkurenciji. U Izraelu je u poslednjoj godini dana promet opao za oko 45 odsto. Iz ostalih vodećih svetskih kompanija stigle su najave o smanjenju proizvodnje i isporuka u 2009. godini do 40 odsto. Loše vesti stižu sa tržišta u Rusiji, Italiji, Japanu…

Filip Klas je objasnio da se cene i dalje koliko-toliko drže, jer je tržište, kao i svet, tek na početku krize, pa trgovci čekaju da vide šta će se desiti, ali postoji ogroman pritisak tržišta da cene padnu i to će se pre ili kasnije desiti. U prognozi za narednu godinu on predviđa još 10 odsto pada prometa u maloprodaji, pad vrednosti nebrušenih dijamanata od 20 odsto i brušenih od 35 odsto.

„Pod trenutnim okolnostima pad u maloprodaji od 10 odsto nije smak sveta”, kazao je Klas, dok su radnje već beležile pad prodaje u odnosu na decembar prošle godine.

Među savetima koji se upućuju široj javnosti o postupanju prema izazovima da se jeftino kupuje i zaradi na krizi, naglašava se da je trgovina dijamantima rizičan posao i preporučuje se samo pojedincima sa zaista velikim kapitalom. Na dobitak od prodaje po višoj ceni može se čekati decenijama, a to nije ono za čime tragaju amateri u poslu. Tokom krize koja je potresla tržište tokom osamdesetih godina prošlog veka, kada su cene pale mnogi su potrošili velike sume novca za kupovinu dijamanata, a kasnije su bankrotirali. Iako su izveštaji sa berzi uznemirujući, među profesionalcima nema panike, jer dijamanti neće izaći iz mode.

Jedna od izreka iz antverpenskog distrikta – „dijamanti su za sva vremena, ali nisu za svakoga” – danas se tamo često citira.

Нема коментара: