brojač poseta

понедељак, 15. децембар 2008.

Buša u Iraku gađao cipelama u glavu!

Buša u Iraku gađao cipelama u glavu!
Odlazeći predsednik SAD Džordž Buš morao je da izbegava cipele koje su poletele ka njemu kada se pozdravljao sa Nurijem al Malikijem, premijerom Iraka, tokom iznenadne posete zemlji koja je obeležila njegov mandat.

Dva lidera su se rukovala pred novinarima u bagdadskoj kancelariji, a onda se iz trećeg reda čuo uzvik "Ovo ti je oproštajni poljubac, psu" i ka Bušu su poletele dve cipele. Odlazeći predsednik SAD je pokušao da ih izbegne, a Al Maliki je kolegijalno pokušao da ga zaštiti rukama.
Đonovi cipela, koji se u arapskoj kulturi smatraju za najveću uvredu, nisu pogodili Buša, a obezbeđenje je brzo reagovalo i uspelo je da obuzda pobesnelog novinara Muntazera al Zaidija. On je zaposlen u stanici Al Bagdadija, koja se emituje iz Kaira. Nekoliko njegovih kolega iz drugih redakcija su pokušali da smire situaciju, pa su se i izvinili predsedniku SAD.
"Hvala što ste mi uputili izvinjenje u ime iračkog naroda. Ne smeta mi ovo što se dogodilo, a ako želite da znate broj cipela je bio 44", rekao je Buš.

Buš je doputovao danas u iznenadnu posetu Iraku, svoju četvrtu po redu od invazije na tu zemlju. Buš koji odlazi iz Bele kuće 20. januara da bi ga zamenio novi predsednik SAD Barak Obama, posetio je Irak u novembru 2003, junu 2006. i u septembru 2007. godine.
Poseta Buša usledila je nakon potpisivanja bezbednosnog sporazuma SAD i Iraka o povlačenju američkih snaga najkasnije do kraja 2011.
Asošijeted pres javlja da je predsednički avion sa Bušom sleteo na bagdadski aerodrom danas posle podne po lokalnom vremenu, nakon tajnog 11-časovnog noćnog leta iz Vašingtona.
U nameri da proslavi novi bezbednosni pakt Vašingtona i Bagdada, Buš planira susrete sa visokim američkim zvaničnicima u Iraku kao i sa liderima te zemlje.
Bušova poseta Iraku usledila je nakon jučerašnje takođe iznenadne posete američkog sekretara odbrane Roberta Gejtsa američkoj vojnoj bazi.
Mada je Gejts najavio da će američki vojnici otići iz Iraka do kraja juna 2009, komandant međunarodnih snaga, general Rej Odierno je rekao da će Amerikanci ostati i posle tog datuma u Iraku kako bi savetovali i trenirali iračku vojsku.
Povodom tih najava, šiitski pokret Moktade al-Sadra koji se protivi američkom prisustvu u Iraku, optužio je danas Amerikance da se ne drže obećanja koja su dali.

Нема коментара: