brojač poseta

петак, 12. децембар 2008.

Al Kaida poslala samoubice na samit EU u Brisel

Al Kaida poslala samoubice na samit EU u Brisel

Belgijska policija uhapsila je 14 ljudi osumnjičenih da su pripadnici Al Kaide. Među njima je i muškarac za koga se veruje da je pripremao samoubilački napad, saopštili su zvaničnici. Savezni tužilac Johan Delmil izjavio je da policija ne zna šta je trebalo da bude meta tog napada, ali je paniku izazvala činjenica da su osumnjičeni za terorizam uhapšeni u Briselu na dan samita lidera EU.

Delmil je izjavio da su osumnjičeni možda nameravali da izvedu napad u Pakistanu ili Avganistanu, „ali se ne može isključiti ni mogućnost da su mete bile Belgija ili Evropa”. Muškarac osumnjičen za planiranje samoubilačke akcije je „dobio zeleno svetlo da izvede operaciju iz koje nije očekivao da se vrati i zato se oprostio od svojih bližnjih, jer je ‘želeo da uđe u raj čiste savesti’”, izjavio je Delmil citirajući istražitelje.
„Ta informacija, kao i činjenica da se samit EU održava u Belgiji, nije nam ostavila drugog izbora nego da danas intervenišemo”, izjavio je on. Zvaničnici su saopštili da su 242 policajca izvela 16 racija u Briselu i jednu u Liježu na istoku zemlje. Policijska istraga, okarakterisana kao najveća antiteroristička operacija u Belgiji, bila je usredsređena na grupu belgijskih islamista za koje se veruje da su prošli kroz obuku u Avganistanu i Pakistanu. Istraga koja je dovela do ovih hapšenja trajala je, kako tvrdi Bi-Bi-Si, najmanje godinu dana. Iz Evropske komisije je saopšteno da mere bezbednosti lidera EU nisu pojačane.

Svetska kriza glavna tema
Šefovi država i vlada EU juče su počeli dvodnevno razmatranje ključnih evropskih i svetskih pitanja, a najveća pažnja će biti posvećena planu za prevazilaženje finansijske krize. Za to je Evropska komisija izradila mehanizam mera u cilju obnove bankarsko-finansijskih transakcija i podsticanje proizvodnje u visini od 200 milijardi evra. Evropski lideri zatražiće redefiniciju svetskog bezbednosnog poretka, pri čemu bi, u partnerstvu sa SAD, morala da se povrati ravnoteža i multilateralnost u svetskim odnosima.

Нема коментара: