brojač poseta

субота, 20. децембар 2008.

Đaci tužili jagodinsku gimnaziju

Stipendije, koje isplaćuje Ministarstvo prosvete, nije dobilo 67 učenika, kojima škola ukupno duguje 603.000 dinara
Prva podnela tužbu: Sofija Purić (Foto N. Miletić)

Jagodina – Trinaest učenika Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini tužilo je ovu školu jer im nije isplatila tri đačke stipendije, odnosno po 9.000 dinara, za školsku 2007/2008. godinu. Inače, ove stipendije, koje isplaćuje Ministarstvo prosvete, nije primilo 67 đaka, kojima škola ukupno duguje 603.000 dinara. Na tužbe su se za sada osmelili samo đaci koji su u toj školskoj godini završili gimnaziju, dok se ostali još uvek premišljaju, jer i dalje pohađaju istu školu. Međutim, kada su oni koji su je završili saznali da su Sofija Purić i Mirjana Ignjatović dobile presude u svoju korist, Opštinskom sudu u Jagodini svakodnevno su počele da stižu nove tužbe.

– Još u maju, školi je uplaćen novac za četiri mesečne rate stipendije, odnosno 12.000 dinara po učeniku. Dobili smo samo po 3.000. Očekivala sam da ostatak novca primim do kraja školske godine. Kako nam novac nije isplaćen, direktoru Gimnazije Miroslavu Veljkoviću obratila sam se pisanim zahtevom. Pošto on nije odgovorio da li će ni kada će isplatiti stipendije, tužila sam školu – kaže za „Politiku“ Sofija Purić, koja je sada student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Direktor Veljković potvrdio je njene navode o dugovanju i obećao da će naći način da svima isplati stipendije.

– U trenutku kada je trebalo obaviti isplatu, žiro-račun škole bio je blokiran, jer su stigla izvršenja na osnovu tužbi profesora koji nisu dobili jubilarne nagrade. Tako je sav novac otišao za to. Deca ne smeju da ostanu bez svog novca, pa ćemo videti da to nekako reguliše opština. U protivnom, ukoliko i stipendisti blokiraju žiro-račun, ostaćemo bez novca za pokrivanje redovnih troškova – ističe Veljković za naš list.

Zanimljivo je i da je Sofija Purić nosilac zvanja „đaka generacije“, ali je Ministarstvu prosvete uputila zahtev da ono poništi izbor, jer je i D. V., đak iste škole, dobila isto zvanje. Sofija kaže da ne želi da bude „đak generacije“ „takve gimnazije“, jer škola nije imala pravilnik sa kriterijumima za izbor „đaka generacije“, što nam je potvrdio i direktor. O Sofijinim rezultatima najbolje govori podatak da je, iako nije polagala prijemni ispit, jer je na „Arhimedes“ i republičkom takmičenju iz matematike osvojila treće mesto, bila prva na rang-listi Elektrotehničkog fakulteta.

Нема коментара: