brojač poseta

субота, 29. новембар 2008.

VELJIN I MRKIN POMOĆNIK UZEO 2,15 MILIONA!!!

Bivši zamenik direktora „Jat tehnike" Radoslav Tomašević prešao u Ministarstvo infrastrukture i uzeo otpremninu od čak 2,15 MILIONA dinara! Tomašević bio Veljin, a sada je Mrkonjićev pomoćnik

s

Mora od nečega da hrani dva studenta... Tomašević sa bivšim šefom Velimirom Ilićem

Radoslav Tomašević, pomoćnik ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, prešao je u tu državnu instituciju iz Javnog preduzeća „Jat tehnika" uzevši otpremninu od čak 2.150.000 dinara, saznaje Press! Tako je Tomašević, umesto da časti što odlazi na bolji posao, svoju bivšu firmu ojadio za celih 25.966 evra!

Milutin Mrkonjić

Mrka ga neće ostaviti na ulici

Pressu je u Ministarstvu za infrastrukturu potvrđeno da je Tomašević jedan od šestorice zamenika ministra Mrkonjića.

- Njega i još petoricu pomoćnika zatekli smo kada smo u julu došli u ministarstvo. Niko od njih nije smenjen, ali to ne znači da neće. Ali, poznajući ministra Mrkonjića, siguran sam da ih neće ostaviti na ulici. Naći će Tomaševiću i ostalima neko mesto u ministarstvu. U tu priču oko otpremnina nećemo da ulazimo. S Tomaševićem, čiji je resor vazdušni saobraćaj, do sada nije bilo problema... - kaže PR ministarstva Zoran Popović.

Tomašević je „Jat tehniku" napustio 6. februara ove godine, a samo dan kasnije, 7. februara, zasnovao je radni odnos u Ministarstvu za kapitalne investicije kao pomoćnik tadašnjeg ministra Velimira Ilića, da bi na istoj funkciji ostao i po izboru nove vlade i dolasku Milutina Mrkonjića na mesto ministara infrastrukture! Tomašević je basnoslovnu otpremninu dobio odlukom direktora „Jat tehnike" Budimira Hinića, protiv koga sindikat aviomehaničara najavljuje krivičnu tužbu.

Predsednik sindikata Dragan Bogdanović kaže da je direktor Hinić prekršio zakon.

Kadar Nove Srbije

- Nedopustivo je da Tomašević, koji je nekada bio Hinićev zamenik, dobije ovoliku otpremninu! Tomašević se nije na vreme prijavio za dobrovoljni odlazak iz firme. On je to učinio kada je konkurs već bio završen. A u evidenciji koju imamo vodi se da je otišao upravo po tom programu. To je nezakonito! Čovek je otišao kod direktora i njih dvojica su sve to uradili kršeći zakon. Vidite li vi kolike su to pare, a nama su plate neredovne, daju nam pare „na kašičicu"... I nije Tomašević jedini, ima tu još sumnjivih otpremnina. Uostalom, da sve rade po zakonu, ne bi nam zabranili uvid u poslovanje i bonuse preduzeća. Ne znam koliko je Tomaševiću u svemu ovome pomogla politika, ali, koliko je nama u sindikatu poznato, on je na mesto zamenika direktora došao kao kadar Nove Srbije - priča Bogdanović.

Verica Barać

Verica Barać: Ovo je nenormalno

Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da je u ovom slučaju „evidentna zloupotreba, bez obzira na to šta zakon kaže".

- Zamislite, molim vas, da tako idete iz firme u firmu i uzimate svaki put otpremninu. To je nedopustivo, nenormalno i vrlo nemoralno! Eto, zbog takvih slučajeva zakon se mora menjati - komentariše Baraćeva.

Radoslav Tomašević kaže za Press da ne zna zbog čega sindikalci prave problem?!

- Pa, oni su me oterali! Bio sam Hinićev zamenik, a oni su tražili moju smenu jer sam ih uhvatio u lopovluku! Pod njihovim pritiskom sam s mesta zamenika direktora degradiran u višeg inženjera, odakle sam otišao jer više nisam mogao da izdržim. Jednostavno, otišao sam kod Hinića i pitao ga ima li načina da nekako odem. Ponudili su mi dve-tri varijante i ja sam izabrao onu koja je po mene bila najpovoljnija. Pa to bi svako normalan uradio?! Uostalom, da je bilo šta bilo nezakonito, inspekcija bi to pronašla jer je češljala sve papire u „Jat tehnici" - priča Tomašević.

Direktor: Sindikalci da uzmu šrafcigere

Na pitanje da li smatra da je moralno uzeti toliki novac kada se već odlazi na funkciju pomoćnika ministra i platu od skoro 120.000 dinara, on odgovara:

- Imam dva studenta i moram da ih izvedem na put. Do sada sam dobio skoro polovinu otpremnine. Sada sam u ministarstvu, ali već sutra mogu da budem na ulici. Valjda moram od nečega da živim. A što se tiče Nove Srbije, ja sam davno otišao od njih.

Direktor „Jat tehnike" Budimir Hinić priznaje da je Bogdanović rešenje za otpremninu dobio posle konkursa, ali tvrdi da je sve urađeno po zakonu.

Ministarstvo: Sve je po zakonu (!?!)

U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Pressu je rečeno da zakon dozvoljava uzimanje otpremnine u jednoj državnoj firmi i zapošljavanje u drugoj.

- Jedino nije dozvoljeno da se radnik ponovo vrati u preduzeće od koga je uzeo otpremninu - kažu u ministarstvu.

- Zaista ne znam koliko je to para, ali znam da mu još nije sve isplaćeno. Tomašević se prijavio na interni oglas za dobrovoljni odlazak iz firme uz otpremninu, a odluka je doneta u skladu s programom poslovanja firme. Prema tome, to što pričaju ti sindikalci nema veze sa istinom - kaže Hinić.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, u čije je ministarstvo došao Tomašević, kaže da ovaj slučaj, pa i njegovu moralnu stranu, treba dobro preispitati.

- Ne znam da li je Tomašević i dalje član Nove Srbije, pošto ga dugo nisam video. Ali, ako je tačno da je uzeo otpremninu od 2.150.000 dinara u trenutku kada su radnicima kasnile plate, treba preduzeti sve mere da se to do kraja reši. Da se vidi i koliko je sve to moralno - priča Ilić.

Нема коментара: