brojač poseta

уторак, 25. новембар 2008.

VBA: Vojska ne skriva Mladića

Direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Svetko Kovač kaže da ta služba nema podatke da vojska skriva haške optuženike.

Arhivska fotografija Ratka Mladića i Radovana Karadžića
Arhivska fotografija Ratka Mladića i Radovana Karadžića
"Proveravali smo sve podatke i indicije i nijedan nismo potvrdili", rekao je Kovač u intervjuu za najnoviji broj vojnog magazina "Odbrana". On je istakao da VBA, "kada je reč o pogibiji dvojice vojnika u Topčideru, nije bila nadležna da postupa u pretkrivičnom postupku, jer to istražni organi nisu okarakterisali kao akt terorizma".

"Proveravali smo i nismo došli ni do jedne indicije da se bilo ko od Haških optuženika skrivao u tom objektu", rekao je direktor VBA ističući "da je veliki interes Vojske da se ovaj slučaj do kraja razjasni i da se utvrde sve okolnosti oko njihove pogibije".

"Posebno želim da naglasim da dosadašnjim proveravanjima nismo došli do podataka da Haški optuženici ili njihovo obezbeđenje imaju veze sa pogibijom dvojice gardista", rekao je Kovač.

On je istakao da "Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom iz aprila 2002. i centralna poternica koja je raspisana na osnovu naredbe Okružnog suda u Beogradu krajem maja 2002. obavezuju sve državne organe da se u okviru svojih nadležnosti angažuju na pronalaženju lica koja traži Haški tribunal".

"Akcioni tim koji je formirala Vlada Srbije koordiniše sve aktivnosti. VBA ima jasne obaveze u vezi sa tim i vrlo ih odgovorno izvršava", istakao je direktor VBA.

On je ukazao i da "saradnja sa Haškim tribunalom nije obaveza samo službi bezbednosti" naglašavajući da je "u vojsci svaki starešina u lancu rukovođenja i komandovanja odgovoran za eventualno skrivanje optuženih lica u objektima koji su u njihovoj nadležnosti".

Na pitanje da "deo javnosti veruje, ranije više nego sada, da je Vojska skrivala Haške optuženike", Kovač je odgovorio: " Verovatno je to rezultat činjenice da su neka lica koja su optužena pred Haškim tribunalom, do donošenja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, boravila u vojnim objektima".

"U vezi sa lociranjem i okolnostima hapšenja Radovana Karadžića dostavili smo izveštaj Odboru za odbranu i bezbednost Skupštine Republike Srbije, gde su navedena angažovanja službi, i potpuno je jasno kakva je bila njihova uloga u hapšenju Karadžića, ali nemam ovlašćenja da komentarišem taj izveštaj", rekao je on.

"Mislim da je Akcioni tim već saopštio da strane obaveštajne službe nisu učestvovale u lociranju i hapšenju Radovana Karadžića. Međutim, moram da kažem da sa većinom obaveštajno-bezbednosnih službi stranih zemalja imamo dobru saradnju", rekao je Kovač.

Direktor VBA je istakao da se "ona odvija u skladu sa smernicama Saveta za nacionalnu bezbednost i nacionalnim interesima".

Нема коментара: