brojač poseta

субота, 22. новембар 2008.

Useljava se pametna zgrada

Grupa za ulaganje i razvoj nekretnina Mali kolektiv izabrala je Cisco Connected Real Estate rešenje za svoj najnoviji projekat.

Cisco Connected Real Estate je izabran za najnoviji projekat grupe Mali kolektiv, B2 kompleks površine 24.728 kvadratnih metara u čijem sklopu se nalaze stanovi, poslovni prostor, šoping mol i čak četiri podzemna sprata za parking.

"Razmotrili smo ponude vodećih svetskih kompanija za umrežavanje, ali nijedan prodavac nije odgovarao viziji i tehnologiji koje nudi Cisco Connected Real Estate", izjavio je izvršni direktor Malog kolektiva, Dragan Praštalo. Ova "inteligentna zgrada" otvorena je u oktobru ove godine i poseduje oko trideset podsistema (između ostalog za osvetljenje, struju, video nadzor, telefon, grejanje) kojima se upravlja putem razgranate IP mreže.

Jedan od najbitnijih podsistema unutar lokalne mreže je sistem za grejanje i upravljanje energijom, koji će omogućiti znatno smanjenje kako operativnih troškova, tako i troškova za električnu energiju. Na krovu zgrade nalazi se mala meteorološka stanica koja je podešena da predviđa promene i reaguje na njih, na primer podizanjem i spuštanjem spoljašnjih kapaka, dok centralni sistem uzima podatke preko više od hiljadu senzora u zgradi i na taj način omogućava bolje upravljanje potrebama zgrade za energijom.

Preko trideset IP video kamera postavljeno je u celoj zgradi, a svaki njen posetilac dobija "pametnu karticu" koja mu omogućava da pristupi samo onim delovima zgrade za koji su mu domaćini dali dozvolu. S druge strane, stanari, osim pristupa Internetu, Cisco CallManager usluge imaju i mogućnost daljinskog upravljanja iz svakog dela poruke, čak i SMS porukama, kao i mogućnost komunikacije unutar zgrade preko Cisco IP bežičnih telefona.

Нема коментара: