brojač poseta

четвртак, 13. новембар 2008.

U VLADI POPIJU KAFE I VODE ZA 150.000 EVRA!

U Vladi Srbije za godinu dana popiju 14,5 tona kafe, na žestoka pića potroši se više od 50.000 evra, a benzin za službena kola košta nas čak 35 miliona dinara!

BOZIDAR ĐELIĆ

U Vladi Srbije godišnje se na kafu, običnu i kiselu vodu potroši čak 13,3 miliona dinara (više od 150.000 evra), pokazalo je istraživanje Pressa!

Zvuči neverovatno, ali premijer, ministri, njihovi savetnici, pomoćnici, državni sekretari, ostali službenici i njihovi gosti godišnje popiju kafe u vrednosti od 6,56 miliona dinara! Ako kilogram kafe plaćaju 450 dinara (velikoprodajna cena), onda to znači da se u Vladi Srbije godišnje popije čak 14,5 tona kafe, što je dovoljno za 2,61 milion šoljica kafe!

Alkohol se plaća

Ovi podaci se odnose na sve zgrade u kojima su smešteni ministri i službenici Vlade: zgradu u Nemanjinoj 11, gde je sedište premijera, Palatu Srbija na Novom Beogradu i zgradu ministarstava u Nemanjinoj 22-26.

Prema podacima Uprave za zajedničke poslove, Vlada Srbije na žestoka piće mesečno potroši 347.966 dinara, odnosno blizu 50.000 evra godišnje! Ukoliko ovu sumu pretvorimo u flaše viskija, koje se mogu kupiti po velikoprodajnoj ceni od oko 10 evra, dobijamo fantastičan podatak da članovi Vlade, njihovi saradnici i gosti godišnje popiju oko 5.000 flaša viskija! To je 416 flaša viskija mesečno, odnosno 17 flaša svakog radnog dana!

Međutim, u Upravi napominju da je alkohol na posebnom režimu u Vladi Srbije!

- Novi generalni sekretar Vlade dao je nalog da se prilikom posluživanja žestokih pića vrši naplata prema ekonomskim cenama tih pića. Pri tom, najveći deo žestokih pića upotrebi se prilikom organizovanja velikih svečanosti i prijema koji se organizuju u Palati Srbija, kao što je, na primer, bila proslava povodom „Evrosonga"... - napominju u Upravi.

Naši ministri i ostali zaposleni u Vladi godišnje na gorivo potroše 35,4 miliona dinara. Za ovaj novac se, po današnjim cenama, može kupiti nešto manje od 400.000 litara benzina! Pretvoreno u kilometražu, zaposleni u Vladi za godinu dana pređu oko četiri miliona kilometara!

Prema podacima Uprave, gotovo 900.000 dinara svakog meseca potroši se na namirnice za restorane u Vladi Srbije. Saberi, pomnoži, godišnje na ishranu ode 10,7 miliona dinara.

„Nacionalna zakuska"

U restoranu u zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj 11, u kojoj stoluje premijer, od kraja oktobra iz menija su izbačena kuvana jela, tako da se sada po niskim cenama mogu kupiti čorbe, sendviči, salate i poslastice. Ukinuto je i nošenje hrane po kabinetima. Šefica kuhinje i svih bifea u Vladi Srbije Rosa Radić kaže za Press da je najskuplje jelo nacionalna zakuska, koja košta 210 dinara.

- To vam je na tanjiru pršuta, sir, kajmak. Ministri u restoran uglavnom dolaze posle sednice Vlade... Ovde svi plaćaju sve i nema privilegija... - kaže Radićka.

Нема коментара: