brojač poseta

понедељак, 03. новембар 2008.

U BRANIKU 14 KILA HEROINA!

Austrijski državljani S. C. (18) i F. S. (17) uhapšeni na prelazu Merdare jer su pokušali da prošvercuju drogu sakrivenu u „golfu 4"

s1

Droga u „golfu 4"... Heroin bio upakovan u 28 paketa sakrivenih u braniku i instrument-tabli

Srpska policija i carina zaplenili su 14 kilograma heroina na Merdaru, administrativnom prelazu sa Kosmetom! Droga je pronađena u braniku „golfa 4" austrijskih tablica koji je vozio državljanin Austrije S. C. (18). Pored S. C., uhapšena je i njegova saputnica F. S. (17), takođe austrijska državljanka.

Droga je pronađena u subotu oko 19.30 časova prilikom redovne kontrole automobila. Austrijski državljani S. C. i F. S. ušli su u Srbiju preko Kosova i Metohije.

Krijumčarili drogu sa Kosmeta

Pre nekoliko dana uhapšeni su bračni par Sadat (24) i Esada (23) Sadović iz Ribarića, kao i Slobodan Antović (40) iz Šapca. Kod bračnog para Sadović pronađeno je pet kilograma marihuane.

Policija sumnjiči članove ove kriminalne grupe da su proteklih meseci u nekoliko navrata nabavljali marihuanu sa Kosova i Metohije. Kupovinu narkotika dogovarao je Nusret Elesković (31), koji je potom angažovao bračni par Sadović da kupljenu marihuanu prokrijumčari u Srbiju, gde ju je otkupljivao Antović. Policija je saopštila da je bračni par Sadović uhapšen na putu Ub - Šabac, i da je u njihovom automobilu „opel astra" u osam plastičnih kesa nađeno pet kilograma marihuane. Za Eleskovićem iz Ribarića, takođe pripadnikom ove grupe, policija traga.

- Naši carinici i policajci iz Kuršumlije pretresli su „golf 4". Droga je prvo pronađena u zadnjem braniku, a posle pretresa automobila nađeno je još nekoliko paketa sa heroinom u instrument-tabli! Zaplenjeno je ukupno 28 pakovanja droge - kaže za Press izvor blizak istrazi, i dodaje:

Ostavili kola kod majstora

- Posle pretresa vozila, osumnjičeni za šverc heroina rekli su policiji da putuju iz Prištine za Austriju. Oni su tvrdili da nisu znali da je droga u kolima, jer su pre puta njihov automobil ostavili na popravci kod automehaničara! S. C. i F. S. su u pritvoru i očekuje se da ih sasluša istražni sudija Okružnog suda u Prokuplju Ljubomir Jovanović.

Ovo je druga veća zaplena heroina na administrativnom prelazu Merdare od početka godine. Prethodna je bila polovinom jula, kada je u kolima slovenačkog državljanina u plinskoj boci pronađeno 20 kilograma heroina.

- Pojačali smo kontrole na ovom prelazu, koji koriste Albanci zaposleni u zapadnoevropskim zemljama. Ipak, u oba slučaja šverca droge radi se o državljanima zapadnih zemalja koji nisu Albanci - kaže za Press načelnik kuršumlijske policije Radisav Milenković.

Poslednje zaplene droge još jedna su potvrda da je Srbija i dalje važan centar na „balkanskom putu". Tokom prošle godine srpska policija otkrila je i zaplenila više od 500 kilograma heroina, kao i nekoliko desetina kilograma kokaina.

s2

- Narkotici najčešće polaze iz Avganistana, Turske, Albanije, da bi zatim preko Bugarske, Srbije, Hrvatske i Mađarske završavali u zemljama zapadne Evrope. Narko-mafija koristi sva sredstva kako bi se droga preko Srbije prenela u zemlje EU. Nedavno je u autobusu u dečjoj kolevci nađena droga! Kao narko-kuriri koriste se i žene, a u subotu su uhapšeni klinci! Verovatno su mislili da policija neće posumnjati u vozača koji ima samo 18 godina i u njegovu maloletnu saputnicu - kaže za Press izvor iz MUP-a Srbije.

Heroin i u „BMW-u"

Srpska policija zaplenila je pre dve nedelje 20 kilograma heroina, koji je otkriven u „BMW-u" austrijskih registarskih oznaka, kod dve osobe sa područja Kosova i Metohije, prilikom izlaza iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš. Oko 20 kilograma heroina, čija je tržišna vrednost oko pola miliona evra, bilo je sakriveno u zadnjem braniku i blatobranima. U ovoj akciji, u kojoj je presečen još jedan lanac krijumčarenja droge sa Kosova i Metohije ka Zapadnoj Evropi, učestvovali su pripadnici granične policije i radnici Uprave carina.

fakti

n Početkom 2008. godine na administrativnoj granici sa Kosmetom zaplenjeno je 14 kilograma čistog heroina poreklom iz Avganistana, vrednosti oko milion evra

n Na graničnom prelazu Uvac kod Priboja u januaru ove godine kod bračnog para iz Slovenije pronađeno je pet kilograma heroina

n Na prelazu Batrovci u martu uhapšen Italijan koji je pokušao da prokrijumčari 11 kilograma heroina, koji je kupio u Prištini

Policija je nedavno presekla krijumčarski lanac na čijem je čelu Rožajac Safet Kalić (40), zvani Sajo, i u Belom Potoku i u Beogradu zaplenila oko četiri kilograma heroina koji je bio sakriven u braniku automobila. Vrednost droge na narko-tržištu je oko 200.000 evra. Prilikom primopredaje droge, koja je bila namenjena tržištu Beograda, uhapšeni su crnogorski državljanin Semir Dedeić (21) iz Rožaja i Beograđani Milo Radević (46) i njegova braća Dragan (54) i Miodrag (49), koji su inače rodom iz Rožaja. Policija traga za njihovim saučesnikom Edisom Rebronjom (24) iz Rožaja.

Hapšenje je usledilo posle višemesečne akcije policije. Dedeić je iz Crne Gore krenuo „folksvagen pasat" karavanom beranske registracije, a u šupljinama nosača branika sakrio je 17 paketa sa oko tri i po kilograma heroina i oko sedam kilograma smese kofeina i „paracetamola". Braća Radević trebalo je da drogu preuzmu u Belom Potoku.

Нема коментара: