brojač poseta

петак, 14. новембар 2008.

ŠTEDIŠE U ZABLUDI

Građani i dalje polažu devize u banke, uvereni da im država garantuje uloge do 50.000 evra, mada to Skupština još nije odobrila

s

Banke prikupljaju štednju... Građani zasad bez garancija

Prošlo je tačno mesec dana otkad je premijer Mirko Cvetković objavio da će država da garantuje štedne uloge do 50.000 evra. Mada je premijer najavio da će Skupština tu odluku usvojiti po hitnom postupku, to se nije dogodilo!

NBS: Poslanici, požurite!

U Narodnoj banci Srbije kažu za Press da na kredibilitet Vlade, kao i na poverenje u bankarski sektor značajno utiče to u kom roku će se sprovesti obećanje o povećanju depozita na štedne uloge.

- Građane Srbije jedino zanima da li je ovaj zakon na snazi, odnosno kada će to biti. To će, pošto je u skupštinskoj proceduri, zavisiti i od efikasnosti rada parlamenta i odgovornosti poslanika - kažu u NBS-u.

Direktor PR agencije „Pragma" Cvjetin Milivojević kaže za Press da je s marketinškog aspekta obećanje Vlade o povećanju depozita odličan potez!

Marketinški potez

- Pogotovo što se to poklopilo s Mesecom štednje, u kojem sve banke nude promotivne kamate na štedne uloge. Neke banke su zloupotrebile ovaj predlog Vlade i, ne čekajući odluku Skupštine, obavestile svoje klijente da je on već usvojen - navodi Milivojević.

Jedna od banaka koja je iskoristila Cvetkovićevu najavu jeste i Prokredit banka. Oni nisu sačekali da Skupština usvoji Izmene i dopune Zakona o osiguranju depozita, već su na adrese svojih korisnika uputili cirkularno pismo u kojem ih pozivaju da nastave da štede kod njih „jer im država garantuje svaki ulog do 50.000 evra".

Građani koji su se javili redakciji Pressa kažu da ih je banka na taj način „dovela u zabludu jer se iz pisma stiče utisak da je mera o povećanju depozita zakonski već potvrđena". U Prokredit banci tvrde za Press da nisu imali nameru da bilo koga dovedu u zabludu.

Đukić-Dejanović: Uskoro usvajanje!

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže za Press da predlog zakona, ali i stav zakonodavnog odbora kada su u pitanju Izmene i dopune Zakona o osiguranju depozita nagoveštavaju da će se Skupština o tome izjasniti pozitivno.

- Ovo je deveta tačka dnevnog reda tekuće sednice parlamenta - rekla je juče Đukić-Dejanović.

- Radi se o meri koja će važiti za sve banke u Srbiji, a iza koje jedinstveno stoji cela državna uprava, Narodna banka Srbije, kao i stručna javnost. S tom merom su dobro upoznati naši građani i teško da se može govoriti o dovođenju u zabludu, iako formalnopravno ona još nije stupila na snagu - naglašavaju u Prokredit banci.

Sumnjičavi građani

Odugovlačenje sa usvajanjem predloga o povećanju depozita na štedne uloge, upozorava za Press ekonomista Vladimir Vučković, kod građana bi moglo ponovo da probudi sumnju!

- Pretpostavljam da se predlog nije našao pred poslanicima samo zbog stalnih peripetija u Skupštini. Prvo se kasnilo sa usvajanjem te mere, pa su ljudi u panici povlačili svoje štedne uloge iz banaka, a sada se odugovlači sa usvajanjem, što bi takođe moglo da uplaši građane. Taj predlog bi trebalo što pre da bude i zakonski potvrđen jer bi to za naše građane značilo dodatnu sigurnost da će država da im vrati novac ukoliko banka propadne - naglašava Vučković.

Нема коментара: