brojač poseta

субота, 22. новембар 2008.

SVAĐALICA

Pojedine države EU, Hrvatska i deo medija optužuju Vuka Jeremića da narušava stabilnost regiona, srpskog ministra složno brane i vlast i opozicija

VUK JEREMIĆ

Evropi i Hrvatskoj smeta žestoka borba za srpske nacionalne interese... Vuk Jeremić

Srpska vlast i opozicija složno su stale u odbranu ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, koga poslednjih dana iz EU i Hrvatske optužuju da se služi neprihvatljivom retorikom, koja, kako kažu, „šteti stabilnosti regiona".

Tadić ne komentariše spekulacije

Predsednik Srbije Boris Tadić ne želi da komentariše pisanja medija koji kritikuju način vođenja spoljne politike šefa diplomatije Vuka Jeremića, rečeno je Pressu u Predsedništvu Srbije.

- Predsednik Srbije i njegov kabinet ni do sada nisu komentarisali pisanja listova koji se pozivaju na neidentifikovane izvore, pa to neće činiti ni dalje - kažu u Predsedništvu Srbije.

Ministri i opozicija smatraju da je Jeremić napadnut upravo zbog uspešne politike prema kosovskom pitanju i odgovora na hrvatsku tužbu za navodni genocid Srbije 1991-1995.

Ministar Rasim Ljajić kaže da se u delu domaće i svetske javnosti vodi kampanja protiv Jeremića, koji „uspešno vodi srpsku diplomatiju".

- Ne znam koliko Jeremić svojim stavovima nervira EU, ali naša spoljna politika nije van okvira koju kreira i definiše Vlada. Koliko je ona uspešna govori činjenica da smo posle 50 godina u Generalnoj skupštini UN pridobili većinu za jedan naš zahtev. Što se tiče hrvatske tužbe, jasno je i nama i njima da je to politički potez. Proces sada treba prepustiti MSP-u, ali šanse da Hrvatska dobije ravne su nuli. U međuvremenu treba pokušati smanjiti efekte štete koja je nastala - kaže Ljajić, i dodaje da je odluka o srpskoj kontratužbi „iznuđen potez".

I ministarka za NIP Verica Kalanović kaže da je Jeremić u prethodnom periodu „dosta radio i angažovao se na odbrani integriteta zemlje, što je rezultiralo uspehom u UN".

Jeremić solira

- S druge strane, smatram da Srbija mora da razvija odnose s drugim državama. Što se Hrvatske tiče, činjenica je da smo mi na saradnju osuđeni, s obzirom na to da se graničimo i da nemali broj naših građana živi u Hrvatskoj. Priznajem da nisam stručnjak za diplomatiju, ali što se tiče izbora ambasadora, duboko se ne slažem s izborom nekih ljudi koji su u prethodnom periodu u javnost izlazili s diskutabilnim političkim stavovima - zamerila je Kalanovićeva.

Dulić: Podržavam kontratužbu

Ministar životne sredine Oliver Dulić ne želi da komentariše rad kolege Jeremića, ali kaže da podržava odluku Vlade o pokretanju kontartužbe protiv Hrvatske.

- Nisam bio na sednici Vlade kada je ta odluka doneta, tako da je netačna informacija da sam bio protiv. Morao sam zbog obaveza da izađem pre nego što je ta tačka došla na dnevni red. Mislim da je naša odluka o kontratužbi iznuđena, i nadam se da će Hrvatska povući tužbu, tako da neće ni doći do procesa. Ja se zalažem za personalizaciju krivice za ratne zločine, a ne za ponovno otvaranje sukoba između država - rekao je Dulić.

Član Predsedništva SNS-a Nebojša Stefanović smatra da se spoljna politika vodi na ispravan način dok god se oslanja na rezolucije i deklaracije Narodne skupštine, dok potpredsednik SRS-a Dragan Todorović kaže da bi mnogo bolje bilo da Ministarstvo spoljnih poslova zastupa strateške ciljeve Srbije koje bi prethodno trebalo da potvrdi Skupština.

- Ovako se to svodi na pojedinačne izjave Vuka Jeremića. Ne mislim da je to samo kampanja protiv njega, nego unapred pripremljena igra da bi građani Srbije bili obmanuti, a nezavisnost Kosova priznata - smatra Todorović.

Kontratužba prirodna

Funkcioner DSS-a Milan Parivodić kaže da su „uključeni motori onih snaga koje uvek dovode u pitanje srpsku istinu, a potenciraju srpsku krivicu".

- Te snage se se usmerile i protiv ministra Jeremića. Njegovu politiku oceniće narod, ali ne na osnovu populističkih izjava. Pošto Hrvati nisu hteli da povuku tužbu, prirodno je da Srbija podigne kontratužbu, u kojoj će argumentovano da objasni rat 90-ih i uzroke tog rata u genocidu Srba u Drugom svetskom ratu. Neka se jednom zasvagda Jasenovac stavi u rang Aušvica. Pa neka naši prijatelji iz Hrvatske procene da li im je pametnije da povuku tužbu ili da ono što su krili od 1945. objave „Njujork tajms" i „Vašington post" - priča Parivodić.

Нема коментара: