brojač poseta

уторак, 04. новембар 2008.

SRBIJA U EU BEZ KOSOVA!

Gola je istina da će Srbija u Evropsku uniju ući bez Kosova, jer mi smo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i ratifikovali ga u Skupštini Srbije, a on se ne odnosi na Kosovo!

Bio i ostao kontra svih... Predsednik SPO-a Vuk Drašković

Bio i ostao kontra svih... Predsednik SPO-a Vuk Drašković

Lider SPO-a Vuk Drašković, za razliku od ostatka vladajuće koalicije, jasno i glasno tvrdi da će Srbija ući u Evropsku uniju, ali bez Kosova i Metohije! Ali, kaže Drašković, to ne znači da on ili njegova stranka priznaju nezavisno Kosovo.

Evropa će vratiti Srbe na Kosovo

Kako mislite da nam saveznici budu one zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo?

- Imate Kipar, koji je ušao u EU bez dela svoje teritorije. Sad turski deo traži način da se celo ostrvo ujedini. Slično može i nama da se desi. Ulaskom u EU, Srbija postaje snažna država sa snažnim saveznicima. I kao takva, onda sa svojim kapitalom, kulturom itd. ulazi na svoje Kosovo. Tako će na evropski način uspostaviti jednu vrstu suvereniteta, uključujući i pravnu silu EU koja će stati iza nje i pomoći da se izbegli narod vrati na Kosovo. A jednoga dana, pošto evropeizuje Kosovo, evropska Srbija će biti ta koja će ga uzeti za ruku i uključiti ga u sebe.

- Gola je istina da će Srbija ući u Evropsku uniju bez Kosova! Mi smo potpisali Sporazum sa EU i ratifikovali ga u Skupštini bez Kosova. A taj dokument se nije i neće se odnositi na Kosmet. Ali, ne zbog toga što EU smatra da ono nije u državnim okvirima Srbije, već zato što naša zemlja nema suverenitet i nikakvu vlast na Kosovu. Samim tim, ona ne može da sprovede nijednu svoju obavezu iz ugovora, a što bi se odnosilo na južnu pokrajinu - kaže Drašković.

Ali zvanična politika vladajuće koalicije čiji ste i vi deo je sasvim drugačija...

- Znate, narodu se prodaje laž da je dužnost Srbije da štiti državni suverenitet nad Kosovom i Metohijom, jer tog suvereniteta nema još od juna 1999. godine. Suverenitet podrazumeva vojnu, policijsku, zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast države nad određenom teritorijom, a to Srbija nema nad Kosovom! Legitiman stav bi bio da se kaže: naš cilj ili program je da vratimo državni suverenitet nad Kosovom. Dakle, da vratimo srpsku vojsku, policiju, sudije i da preuzmemo kontrolu. Nadalje, takav stav bi značio da se Srbija sprema na rat! Suverenitet je izgubljen ratom, i mi to zaboravljamo! U ovom trenutku, on se može i povratiti samo ratom.

Vi to pozivate na oružje?

- Naravno da ne! Ovo je samo konstatacija. Suština je u tome da, kada se pominje državni suverenitet na Kosovu, može se pričati samo o njegovom vraćanju, a ne očuvanju, jer ga nema! S druge strane, nismo izgubili teritorijalni integritet jer nam nije oduzeto državno ime naših granica.

Da li sve ovo što govorite znači da vi priznajete nezavisnost Kosova i Metohije?

- Ne! Za SPO i mene, Kosovo je središte našeg nacionalnog epa, kulture, mita. Poraz politike Miloševića i radikala, kojom je Srbija sa atributima vlasti i proterana sa Kosova, trebalo bi da bude žalac da se poraz pretvori u pobedu, ako smo istinski naslednici kosovskog mita. Jer, u kosovskom mitu nemate Kalimera! Samo priču o porazu sa verom u pobedu! I ja u to verujem. Ali, toga neće biti ako Srbija vodi politiku protiv sebe.

Znači, zalažete se za potpunu promenu državne politike o Kosovu?

- Trebalo bi je menjati u smislu da nam najveći saveznici budu SAD, Francuska, Italija, Velika Britanija, Rusija... A ne da ih predstavljamo kao neprijatelje.

Kako je moguće da budete u vlasti sa potpuno suprotnim stavovima o Kosovu od Vlade Srbije?

- Moji stavovi nisu u suprotnosti sa činjenicama! Oni su u najvećem državnom interesu i predstavljaju poštovanje izbornog programa Liste ZES, koja je pobedila na izborima 11. maja...

Niste odgovorili na pitanje, jer je pitanje očuvanje Kosova jedan od ciljeva ZES-a...

- Mislim da jesam.

Plašite li se da ćete zbog ovakvih stavova biti isključeni iz vlasti?

- Ajte, molim vas. Pustite te priče...

Нема коментара: