brojač poseta

уторак, 11. новембар 2008.

SNS ODUVAO "ŠEŠELJEVCE"

Stranka Tomislava Nikolića uspešno debitovala na lokalnim izborima, radikalima preti nestanak sa političke scene. DS zadržao primat

Nema više SRS-a, nema više Šešelja... Nikolić slavi dobar izborni rezultat uz rakijicu i tamburaše

Nema više SRS-a, nema više Šešelja... Nikolić slavi dobar izborni rezultat uz rakijicu i tamburaše

Ubedljive pobede koalicije oko DS-a u Vrnjačkoj Banji, Knjaževcu i Rumi, kao i SDP-a Rasima Ljajića u Prijepolju, i tri druga mesta SNS-a Tomislava Nikolića glavne su karakteristike ponovljenih lokalnih izbora održanih u nedelju. Izbore je obeležila i propast radikala, a posebno je interesantno da SRS u Vrnjačkoj Banji i Knjaževcu uopšte nije prešao cenzus!

Prvi veliki sudar dojučerašnjih partijskih kolega radikala i naprednjaka obeležio je potpuni trijumf novoformirane stranke Tomislava Nikolića, koja je u u Prijepolju i Rumi osvojila duplo više glasova, u Knjaževcu četiri puta više, a u Vrnjačkoj Banji čak devet puta više glasova od „šešeljevaca"! Nedeljni izbori potvrdili su istraživanja javnog mnenja, prema kojima je SNS na svoju stranu povukao tri četvrtine dojučerašnjih radikalskih glasača.

Todorović: Posledica svega što nam rade

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović rekao je za Press da njihovi rezultati nisu dobri kao što su očekivali.

- To je posledica svega što je SRS-u rađeno prethodnih meseci, kao i iskrivljene slike koja o nama postoji u medijima. Ovo je jedan od naših lošijih rezultata, ali podsećam da to nije prvi put. Slične neuspehe zabeležili smo na izborima 1993. i 2000, pa smo se opet vratili. Verovatno je ovakav rezultat posledica svega što se dešavalo u našoj stranci, i toga što u medije nije otišla prava slika o nama. Mi i dalje verujemo u svoju ideologiju i siguran sam da ćemo ubrzo povratiti rejting koji nam pripada - kaže Todorović.

Izborni hit nedeljnih izbora je Sandžačka demokratska partija, koja je trijumfovala u Prijepolju, najvećoj opštini od četiri koje su glasale u nedelju, i to vrlo ubedljivo, osvojivši tri puta više glasova nego 11. maja. Stranka Rasima Ljajića je tako povećala broj odborničkih mandata sa pet na 17. Duplo manje glasova nego prošli put dobila je lokalna Demokratska partija Sandžaka, dok je SDA Sulejmana Ugljanina jedva prešla cenzus i imaće četiri mandata.

Politički analitičar Zoran Lučić smatra da da bi sličan odnos snaga bio i kada bi lokalni izbori bili održani u celoj Srbiji.

- Koalicija oko DS-a osvojila bi najviše glasova, posle njih po snazi dolazi SNS, zatim DSS-NS, dok bi LDP i SPS imali skoro isti broj glasova. Ovi izbori su ozbiljan pokazatelj da radikalima preti potpuni nestanak sa političke scene, jer očito nema mesta i za Šešelja i za Nikolića. Uostalom, jedno skorašnje istraživanje pokazalo je da je odnos snaga između Nikolića i Šešelja 4:1 - kaže Lučić. On dodaje da ga ne iznenađuje ni odličan rezultat stranke Rasima Ljajića u Prijepolju:

- Taj čovek se dokazao kao odličan političar. Nije iznenađenje ni loš rezultat Sulejmana Ugljanina, jer je on još ranije izgubio uporište u biračima.

S druge strane, programski direktor CESID-a Marko Blagojević kaže da lokalni izbori ne oslikavaju raspoloženje na nivou cele Srbije, ali da definitivno potvrđuju da je Nikolićeva stranka odnela većinu glasova radikalima.

- Evidentno je da DS i stranke oko Tadića ubedljivo drže prvo mesto. Potvrđeno je i da su Nikolić i Vučić odlazeći od Šešelja sa sobom poveli veliki broj radikalskih glasača. Takav odnos je više nego očigledan u Vrnjačkoj Banji i Knjaževcu, gde SRS čak nije ni prešao cenzus, a SNS je drugi po snazi - priča Blagojević.

Portparol DS-a Jelena Trivan kaže da je ta stranka zadovoljna rezultatima.

- DS će se potruditi da sa partnerima sa kojima sarađuje na republičkom nivou i na drugim nivoima vlasti napravi vlast i u ove četiri opštine. Sigurno je jedino da nećemo sarađivati sa SRS-om - kazala je Trivanova.

Generalni sekretar SDP-a Mirsad Jusufović zadovoljan je što su birači prepoznali šta je najbolje za Prijepolje:

- SDP je postigao dobar rezultat i mi smo zadovoljni. Većinu ćemo formirati sa dve liste, a to sigurno neće biti DPS i SRS - kazao je Jusufović.


Нема коментара: