brojač poseta

уторак, 04. новембар 2008.

Smanjiti javnu potrošnju ili nam se crno piše

Smanjiti javnu potrošnju ili nam se crno piše
Upozorenje Radovana Jelašića, guvernera Narodne banke, da država mora da zamrzne plate i penzije jer se Srbiji loše piše, glas je razuma koji bi nadležni morali da čuju. Slično upozorenje šalje i Međunarodni monetarni fond koji kaže da bi planirano povećanje penzija u Srbiji na 70 odsto prosečne zarade u idućoj godini prouzrokovalo smanjenje izdataka za kapitalne investicije. Kako ne bi bila skuplja dara nego mera i u uslovima neumitnog usporavanja tempa rasta, ekonomisti preporučuju da se pre donošenja budžeta za 2009. godinu krajnje racionalno ponaša.

Mera zamrzavanja plata i penzija, kako je objasnio Jelašić, potrebna je zbog prenošenja ovogodišnjih povećanja plata i penzija na 2009. godinu, a što bi onemogućilo usvajanje restriktivnog budžeta za sledeću godinu.
- Samo ovo povećanje koje smo imali, sada znači da će na godišnjem nivou plate u 2009. godini biti četiri puta veće nego u 2008, objasnio je guverner za TV B92, a povećanje penzija znači da će biti 10 do 12 odsto veće nego pre. I sa zamrzavanjem će povećanje biti od četiri do pet odsto. Znam da je to nepopularno, ali se Srbiji loše piše - upozorio je Jelašić.

Upozorenje MMF
I predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda signalizirali su juče da bi planirano povećanje penzija u Srbiji na 70 odsto prosečne zarade u narednoj godini prouzrokovalo smanjenje izdataka za kapitalne investicije.
Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, koja u Beogradu boravi od 28. oktobra, u razgovoru sa Jovanom Krkobabićem, potpredsednikom Vlade, ukazala je na to da će budžet Srbije za 2009. godinu, koji se priprema u nepovoljnijim uslovima zbog svetske finansijske krize, imati deficit od 50 milijardi dinara. MMF smatra, kako se navodi u saopštenju, „da će i Srbija imati velikih poteškoća sa izvozom, s obzirom na to da je u metalskoj industriji već primetna kriza”.
Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio Albert Jager, iznela je u razgovoru sa Krkobabićem svoje viđenje razvoja situacije u Srbiji usled ekonomske krize i procenila da će u idućoj godini privredni rast biti 3,5 odsto, a inflacija osam odsto.

Bajec: pripremiti se za krizu
Dr Jurij Bajec, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da Srbija ne može da bude pošteđena efekata globalne finansijske krize i da zato mora da se pripremi na najbolji mogući način da efekti budu što manji.
Prve procene Međunarodnog monetarnog fonda govore o umanjenom rastu bruto domaćeg proizvoda, a to ne znači stagnaciju, već usporavanje. Za Srbiju koja je bila u jednom dinamičnom procesu razvoja usporavanje predstavlja veliki problem i predstavlja jedno opasno stanje. Zato je potreban akcioni plan Vlade, koji je, inače, neophodan i svakom preduzeću, banci, kako bi, svako iz svog ugla, ublažili efekte. U tom kontekstu je pitanje da se budžet i ukupna javna potrošnja smanje - kaže prof. dr Bajec.
Činjenica da plate i penzije čine najveći deo budžeta, pa samim tim i zahtev da one budu zamrznute ima smisla s gledišta smanjenja inflatornih pritisaka.
- Glavno je pitanje mere šta se objektivno može uraditi. Činjenica je da su procene da ne možemo tako brzo da rastemo kao prethodnih godina, već da nam predstoji usporavanje i da to sa sobom nosi niz posledica, počev od viših kamatnih stopa. Ako se pogledaju planovi drugih zemalja i njihove projekcije rasta, jasno je da se moramo i mi da prilagodimo kako bi udar bio što manji, kao i posledice - ističe prof. dr Jurij Bajec.

Inflacija veća od planirane
U našoj državi, kako kaže Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, „guverner Narodne banke Srbije ponaša se kao ekonomista, neki u vlasti kao politikanti, a pojedini kao diletanti”.
- Poruku da bi država trebalo da zamrzne plate i penzije treba shvatiti veoma ozbiljno. Naročito sada u uslovima opšte ekonomske krize, kada imamo problem sa uvozom kapitala, a što uključuje i mnoge druge teškoće. Postoje i stari problemi, kao što je visoka javna potrošnja, korupcija, a ni privredna struktura nije sjajna, a ni efikasna. Izvesno je da ćemo ovogodišnju inflaciju sigurno završiti s većom od planirane, kao i sa slabljenjem dinara, ali ćemo, koliko-toliko, sačuvati stabilnost cena. Da, crno nam se piše ako se budu povlačili glupi potezi - kategoričan je Stevanović.

Šta je rekao Jovan Krkobabić
MMF se posebno interesovao na koji način bi se obezbedio novac za povećanje penzija, a da se pri tom ne remeti makroekonomska stabilnost.
„Krkobabić je objasnio da bi se to moglo postići smanjivanjem neproduktivne radne snage u javnom sektoru, dobrom organizacijom fiskalnih prihoda, prekidanjem tokova sive ekonomije, suzbijanjem korupcije, a kao najbitniju stavku naveo je prioritetnu naplatu redovnih doprinosa PIO Fondu,
kao i naplatu već postojećih dugovanja ovom fondu”, saopšteno je iz Vlade.
Dodaje se da je potpredsednik istakao da će balansirana sredstva za 2009. i 2010. godinu, u odnosu
na postignuti nivo rashoda do kraja ove godine, „činiti neznatno povećanje i neće negativno uticati na makroekonomsku stabilnost zemlje, pa samim tim neće izazvati ni bitnije poremećaje budžeta za 2009. i 2010. godinu.” „Krkobabić
je istakao da je svestan trenutne situacije i izrazio spremnost da se putem kompromisa reši ovaj problem, odnosno da će dinamika usklađivanja penzija s kretanjima zarada biti samo malo vremenski pomerena, a da će program ostati potpuno isti”, navodi se u saopštenju.


Нема коментара: