brojač poseta

понедељак, 17. новембар 2008.

REKORDER PO BROJU PRIMLJENIH PRETNJI

Budući predsednik SAD Barak Obama primio je više pretećih poruka od bilo kog svog prethodnika

BARAK OBAMA

Stalno na meti... Zbog brojnih pretnji, Barak Obama se ne razdvaja od obezbeđenja

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama nadmašio sve postavljene rekorde u broju primljenih pretnji. Prema podacima bezbednosnih službi, Obama je prikupio više pretnji od bilo kog svog prethodnika, a o koliko je tačno pretećih poruka reč i koliko se slučajeva istražuje zvaničnici nisu želeli da objave.

Naime, nakon što je 4. novembra Obama izabran za budućeg predsednika SAD, bezbednosne službe su imale posla sa više potencijalno pretećih natpisa, internet članaka i drugih aktivnosti usmerenih protiv Obame nego što je to bio slučaj sa bilo kojim novoizabranim predsednikom SAD.

Tokom prethodne nedelje, na primer, američke tajne službe su istraživale slučaj natpisa s Obaminim imenom i ponudom za „besplatno javno vešanje", koji je bio okačen na jedno drvo u mestu Vej u Ajdahu.

Novine podstiču neprijateljstvo

Bivši agent tajne službe i savetnik za bezbednost Džozef Fank objasnio je za američke medije da u svetu bezbednosti sve što je novo može da podstakne neprijateljstvo.

- Iako će Obama biti prvi crni predsednik SAD, rasa sama po sebi nije jedini novi element zbog kojeg su pojačane preteće aktivnosti. Svaki put kad se dogodi nešto što je novo, dođe i do graje - zaključio je Fank.

Takođe u protekloj nedelji, u Severnoj Karolini, aktivisti za građanska prava upozorili su na preteće rasističke grafite protiv Obame, koji su osvanuli u tunelu koji vodi do kompleksa Državnog univerziteta Severna Karolina.

Tajnim službama je, ipak, najupečatljivija bila prodavnica u Mejnu, koja je javno otvorila klađenje na to koliko će Obama još da poživi. Na toj prodavnici jednog jutra je osvanuo natpis koji poziva kupce da se uključe u klađenje na datum kad bi Obama mogao da postane žrtva atentata. Ulog za klađenje u „Osama Obama kladionici streljanja" je jedan dolar, a novac bi kasnije trebalo da dobije osoba koja odabere datum najbliži datumu napada na Obamu.

Нема коментара: