brojač poseta

среда, 12. новембар 2008.

Preminuo Nikola Kavaja

Nikola Kavaja (76), najpoznatiji atentator na Josipa Broza Tita, umro preksinoć u svom stanu u ulici Cara Dušana u Beogradu od posledica srčanog udara

BEOGRAD - Najpoznatiji atentator na Josipa Broza Tita Nikola Kavaja (76) umro je od posledica srčanog udara preksinoć oko 22 časa u svom stanu u ulici Cara Dušana u Beogradu. Nešto ranije Kavaja je sa svojim kumom Veselinom P. i prijateljem Mirkom B. sedeo u restoranu na Slaviji, kad se se iznenada požalio da mu nije dobro i zatražio da ga odvezu u stan. Lekari su više puta pokušali Kavaju da reanimiraju, ali bezuspešno.

Nikola Kavaja je dugo vremena važio za “državnog neprijatelja broj jedan”. Njegovi prijatelji i svi oni koji su ga dobro poznavali opisivali su ga kao pravog patriotu, velikog borca za srpstvo i antikomunistu. Kavaja je bio i jedan od osnivača organizacije Srpski oslobodilački pokret otadžbina (SOPO), s kojim je pokušao izvršiti nekoliko atentata na Tita. Kavaja je sa SOPO izvršio bombaške napade na jugoslovenske ambasade u Vašingtonu i Otavi i konzulatima u Njujorku, San Francisku i Torontu. Nakon puštanja iz zatvora 1978. godine izvodi otmicu putničkog aviona “boing 727” (let 293 iz Čikaga za Njujork). Otevši avion, planirao je da odleti za Beograd i da se obruši na sedište Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Nakon otmice na njujorškom aerodromu, oslobodio je sve putnike i zadržao samo pilota, kopilota, a u posadi je bio i njegov advokat. Na advokatov savet odleteo je u Irsku, gde se nadao političkom azilu. Irci nisu imali sklopljen ekstradiconi sporazum sa Amerikancima, ali je on potpisan pet minuta po sletanju Nikole Kavaja i on biva uhapšen u Dablinu i vraćen u Sjedinjene Države.

Kavaja je nakon toga optužen za pokušaj ubistva Tita i za terorizam na teritoriji SAD i Kanade. Amerikanci su Kavaju i ostale teretili za simultano bombardovanje jugoslovenskih predstavništava širom Amerike i Kanade 1967, podmetanje eksploziva pred zgradom UN 1975. godine i u Vašingtonu 1976. Nikola je zbog toga osuđen na ukupno 83 godina robije, koje je izdržavao u zatvoru u Čikagu. Po nalogu CIA bio je, kako tvrde hroničari, pratilac kralja Petra II Karađorđevića prilikom svakog njegovog boravka u Americi, i to punih sedam godina. Od 1964. godine do kraljeve smrti 1971. Kavaja se saglasio na jedan od najvećih zadataka koje je imala CIA - da izvrši atentat na Josipa Broza!

Kavaja je 1971. godine špijunirao Kemp Dejvid, letnju rezidenciju američkog predsednika, prerušen u policajca države Merilend po naredbi CIA kako bi ubio Broza, koji je bio u poseti Ričardu Niksonu. Nakon toga Kavaja je bio u zatvoru od 1979. do 1997. godine i pušten je na uslovnu slobodu sve do 2019. godine. Ipak, kasnije odlučio da napusti Ameriku i vrati se u Srbiju. Po povratku u Srbiju održavao je veze sa dijasporom, ali nikad se nije vratio u Sjedinjene Države jer je znao da će biti uhapšen i ponovo vraćen u zatvor.

VEČITI ANTIKOMUNISTA

Nikola Kavaja je rođen u Peći. Prezime Kavaja nastalo je tako što je Nikolin pradeda ubio u dvoboju bega od Kavaje, Albanca koji je služio Turke, i od tada je narod celu porodicu Mrkoja prozvao Kavaja. U aprilu 1941. godine Nemci su njegovu porodicu poslali u različite logore u Albaniji.
Nikola je bio pitomac vazduhoplovne škole u Pančevu, koju je završio i proizveden bio u vazduhoplovnog potporučnika. Posle saznanja da su mu rođena braća uhapšena i poslata u logor na Golom otoku, pridružio se tajnoj antikomunističkoj grupi koja je bila organizovana u vojnoj bazi JNA u Somboru. Jedan od prvih ilegalnih zadataka Kavaje bio je da u vojnoj bazi napiše parolu “Smrt Josipu Brozu i Komunističkoj partiji Jugoslavije”.

2 коментара:

Dr.Slobdan Pivljanin је рекао...

Da li je Nikola Kavaja ubijen ili se ovde zbilja radi o srcanoj kapi ??? - 10 NOVEMBAR 2008
http://internetnovineserbske.spaces.live.com/blog/cns!E927C3A9FB9FF104!9913.entry

Анониман је рекао...

E sad. Od svega bi da napravite neku zaveru.